[VIDEO] Iklan Samsung Ini Sindir Teruk ‘Skrin Rambut Poni’ iPhone X

8

Setelah menyindir Google Pixel 2 dalam iklan, kali ini Samsung melakukan hal yang sama kepada musuh ketatnya, Apple. Kali ini yang menjadi sasaran adalah ciri terbaru yang dimiliki oleh iPhone X.

Iklan berjudul “Growing Up” tersebut menampilkan kontradiksi antara iPhone dan Samsung Galaxy dari tahun ke tahun, termasuk kedua produk terakhirnya, iaitu iPhone X dan Galaxy Note 8.

IKLAN

Rekaan iPhone X memang agak berbeza dengan sebelumnya. Dengan skrin lebih luas,  iPhone X tidak sepenuhnya skrin, melainkan memiliki takik atau lekukan  ke bawah untuk ruangkamera depan. Lekukan itu oleh Samsung diibaratkan sebagai potongan rambut poni yang menutupi dahi.

Watak lelaki terlihat berjalan melepasi sederet orang yang sedang menunggu pelancaran iPhone X. Dia menatap seorang lelaki yang sedang beratur untuk pelancaran iPhone X dan nampaknya menyamakan potongan rambut pria lelaki itu dengan “poni” skrin iPhone X di sebelahnya.

Samsung juga menyindir ciri-ciri lain di iPhone yang lebih dahulu dimiliki oleh Samsung, seperti skrin yang lebih luas, stylus pen, wireless charging, dan ciri tahan air.

Akhirnya watak lelaki itu digambarkan tidaj mahu menggunakan iPhone, lalu memutuskan menggunakan Galaxy Note 8. Dia nampak sangat bahagia dengan smartphone barunya itu.