Erik Storm, seorang pemandu pemandu pelancong di Hawaii telah meletakkan sebuah kamera aksi GoPro di celah batu untuk merakam lelehan lava di gunung berapi Kilauea.

Dia sedang bercerita kepada pelancong ketika aliran lava tiba-tiba menerjang kamera kecil tersebut. Panasnya suhu lava pun mula menghancurkan GoPro.

Storm agak lambat menyedari kejadian tersebut sehingga kamera GoPro terbakar dalam beberapa saat sahaja.

IKLAN

Kamera tersebut mengalami kerosakkan yang cukup parah. Bahagian depan housing nampak sudah hancur keseluruhan dan menyatu bersama body kamera. Kaca pelindung lensanya retak dan sedikit membengkok.

Setelah kamera menyejuk dan dibawa ke rumah, Storm memecahkan lava beku di sekitar kamera. Tiba-tiba dia sedar bahawa lampu indikator Wi-Fi di kamera masih menyala.

GoPro itu ternyata masih berfungsi, meskipun tidak sepenuhnya normal. Storm kemudian cuba mengambil kad memori di dalamnya dan rakaman kamera masih boleh diakses.

Rekaman video memperlihatkan detik-detik aliran lava mendekati kamera GoPro milik Storm. Perangkat itu mula terbakar ketika hampir bersentuhan dengan lava. Rakaman selengkapnya boleh dilihat di bawah.

Sumber Petapixel