Nora Ariifin Kecewa Lagu ‘Hits’ nya Kena Ciplak di Indonesia?

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Zaidin Alberthttp://www.murai.my
Gosip Selebriti sememangnya sudah menjadi sebahagian dalam hidup saya. Tak hairanlah jika selebriti hubungi saya untuk reka cerita gosip. Cerita sahih lebih diutamakan.

Mohamad Syakir Iman Johan, anak sulung kepada penyanyi, Nora Ariffin dan penggubah lagu Johan Nawawi, mendakwa lagu nyanyian ibunya ‘Di Persimpangan Dilem’ telah diciplak tanpa kebenaran dan dinyanyikan oleh seorang artis Indonesia untuk dijadikan sebagai single. Menerusi status yang di Facebook, Syakir menulis;

“Seperti mana yang semua tahu, lagu “Di Persimpangan Dilema” adalah sebuah lagu hit nyanyian ibu saya yang dihasilkan oleh komposer terkenal Adnan Abu Hassan.

Kami telah menemui seorang artis Indonesia yang “mencuri” lagu ini dan menjadikannya sebagai single. Saya tidak pasti sama ada ini “sah” atau tidak, tetapi saya yakin ada sesuatu yang tak kena.”

Nora Ariffin Kecewa

Syakir turut memberitahu, ibunya kecewa dengan hal ini, malah lagu ini milik Warner Music namun telah dikeluarkan oleh Sony Music Entertainment di Indonesia.

“Ibu saya tidak gembira dengan hal ini. Lagu ini milik Warner Malaysia, tetapi versi Indonesia ini telah dikeluarkan oleh Sony Music Entertainment Indonesia dan tidak tidak menyebut nama komposer asal. Mereka hanya mengiktiraf semula pengatur dan artis itu sendiri.”

Lagu Bukan Ciplak

Dalam kenyataan terbaru dari Syakir, akhirnya Sony Music Malaysia telah memberi maklum balas mengenai hak lagu ‘Di Persimpangan Dilema’ oleh Nora.

Lagu Di Persimpangan Dilema mendapat Hak Rakaman dari Warner Music Malaysia dan diterbitkan oleh Happy Music Publishing Sdn Bhd.  Sony Music Entertainment Indonesia telah mendapat pelepasan daripada HAPPY MUSIC PUBLISHING untuk menggunakan dan / atau rakam semula lagu tersebut.

Dalam kenyataan lain, Syakir juga turut meluahkan rasa gembira dengan penjelasan ini kerana bimbang lagu itu tidak disalah gunakan.

“Kami berharap yang terbaik untuk kerjaya seni Terry Shahab. Mungkin kita boleh berkolabrasi dengan hasilkan lagu duet Terry & Nora? ” tulis syakir.

Nora merupakan seorang penyanyi wanita Malaysia yang mula mencipta nama pada tahun 1994 dengan album pertama yang berjudul Sandiwara yang memuatkan lagu hits “Di Persimpangan Dilema” ciptaan Adnan Abu Hassan.

Menurut laporan dari Utusan Online, sebelum ini lagu Di Persimpangan Dilema yang mempopularkan nama Nora di persada seni tanah air telah dirakam semula oleh penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti. Lagu itu dimuatkan dalam album terbaru Kris atau dikenali juga dengan panggilan KD itu.

Sumber Facebook Mohamad Syakir Iman Johan

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This