Seperti mana yang kita tahu, sebelum ini Chef Selebriti popular, Datuk Redzuawan Ismail telah dilantik sebagai Profesor Adjung, Pusat Pengajian Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti dan Alam Sekitar (STHEM), Universiti Utara Malaysia (UUM).

Profesor Adjung merupakan gelaran kehormat kepada profesional, tokoh korporat dan sebagainya yang mempunyai kepakar­an dan berpengalaman luas dalam sesuatu bidang, yang dilantik sebagai tenaga pengajar sambilan di institusi pengajian tinggi.

https://murai.my/23289-tahniah-datuk-jovian-mandangie-datuk-adi-putra-terima-anugerah/

IKLAN

Selain daripada perkhabaran berita membanggakan tentang Datuk Siti Nurhaliza yang menerima anugerah darjah oleh Sultan Pahang, yang membawa gelaran Dato’ Sri kepadanya, ada selebriti lain yang turut menerima anugerah.

Pada hari ini, menerusi akaun Instagram miliknya, Chef Wan menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Seni Kulinari) di Majlis Konvokesyen ke-30 Universiti Utara Malaysia (UUM) di Dewan Muadzam Shah, di sini, pagi tadi.

Kini Chef Wan boleh digelar sebagai Profesor Adjung Datuk (Dr) Chef Wan.

“Beberapa orang peminat bertanya kepada saya serta pelbagai media pagi ini pada upacara Konvokesyen mengenai bagaimana untuk meletakkan nama saya secara rasmi dengan pelbagai anugerah yang saya terima sejak kebelakangan ini.

Saya bertanya kepada Universiti untuk menjelaskannya. Saya dilantik sebagai Prof Adjung dari UUM dan saya masih boleh menggunakannya dan harus disebut dengan betul sebagai Prof Adjung Datuk (Dr) Chef Wan. Dr itu mestilah seperti (DR) sebagai Doktor Kehormatannya. Atau saya hanya boleh menggunakan nama yang lebih pendek sebagai Datuk (Dr) Chef Wan.”

Menurut laporan BH, dalam majlis itu juga, UUM mengiktiraf Pengarah The Japan Foundation di Kuala Lumpur, Horikawa Koichi sebagai pengunjung bertuah ke sejuta ‘Discover UUM 2016’.

https://murai.my/20601-hina-louisa-chong-chef-wan-naik-angin-netizen-wanita/

Sumber BH Online

IKLAN