Upiak Isil semakin popular dan menempa nama di Malaysia. Kehadirannya di Malaysia membuatkan dirinya sibuk mempromosikan lagu ‘Hits’ Tak Tun Tuang dan menjadi undangan dalam beberapa program TV.

Melalui satu sidang media yang diadakan, wartawan ada bertanya mengenai kontroversi ada desas-desus mengatakan lagu tersebut adalah ciplak dari lagu popular era 80an, Madu dan Racun.

https://www.youtube.com/watch?v=cRoAakd1wlg

IKLAN

Menurut laporan dari Utusan Online, Upiak menegaskan tidak menciplak lagu ciptaan dan nyanyian Ari Wibowo. Tak Tun Tuang dicipta bersama kawannya, Ardi sekitar tahun 2014.

Kenyataan melodi Tak Tun Tuang tidak sama dengan melodi Madu dan Racun di mana hak penyiaran (publishing) adalah di bawah label Goodsound Music, disokong oleh Pengarah Urusan MVM Production, Hadi Rumnan.

Menurut Hadi, isu yang timbul itu telahpun diselesaikan dan hak penyiaran lagu Tak Tun Tuang adalah milik Upiak dan MVM.

Upiak yang menjadi popular dalam sekelip mata, mengakui tidak mempunyai suara yang gah tetapi populariti yang diraihnya berjaya menembusi pendengar di Thailand.

Sumber Utusan Online