Nampaknya ramai juga penggiat industri hiburan yang terkenal mengikuti aliran kritikan terhadap rakan-rakan mereka kerana bercakap mengenai hal ehwal semasa.

Serangan yang bertubi-tubi terhadap penyanyi jazz terkenal Sheila Majid kerana mengadu mengenai isu kos hidup beredar di media sosial. [murai.my] Namun ada juga selebriti tempatan yang mempertahankan niat Sheila.

IKLAN

Adibah Noor

Bagi pelakon dan penyanyi Adibah Noor, reaksi itu membuatkannya kelihatan seperti ada yang percaya bahawa penghibur sebenarnya tidak boleh bersuara.

“Apabila para artis bersuara, mereka akan menggunakan kenyataan yang yang sama untuk menghentam berulang kali,” Adibah menulis di Twitter hari ini.

Adibah turut meluahkan rasa kesal kerana seolah-olah seseorang artis tidak ada hak untuk bersuara.

Sharifah Amani

Selepas siri tweet Adibah, pelakon Sharifah Amani menjawab dengan menyuarakan penolakannya terhadap mentaliti yang diterima oleh beberapa orang.

“Kami sepatutnya dapat bercakap dan berdiri untuk negara tercinta kami, tanpa mengira apa yang kami lakukan. #KamiAnakMalaysia,” Sharifah menyiarkan di Twitter.

Daphine Iking

View this post on Instagram

Those damn hips don’t lie

A post shared by Daphne Iking ♋️ (@daphneiking) on

IKLAN

Begitu juga, Hos TV Daphne Iking mempertahankan Sheila dan mengatakan sebagai rakyat mempunyai hak untuk bersuara.

“Sheila mempunyai hak untuk bercakap apa yang difikirkan, kerana anda mempunyai hak selepas mengundi”

Pada hari Selasa yang lepas, Sheila telah mendapat perhatian media selepas dia menulis tentang ekonomi negara yang semakin teruk, pengangguran dan susut nilai ringgit.

Pada masa penulisannya, tweet Sheila telah mendapat retweet sebayak 24,106 kali dan memperoleh 14,265 “like”.

Sumber Malaysiakini