Nampaknya memang berat menyandang status sebagai selebriti. Apapun yang dilakukan baik di TV mahupun di dunia maya pasti tak luput dari perhatian masyarakat dan media. Maka dari itu, seorang selebriti dituntut mempunyai mental yang kuat menghadapi rumor dan gosip yang tersebar.[murai.my]  Sebab banyak rumor tak masuk akal yang akan menerpa kehidupan mereka.

Apalagi dengan perkembangan teknologi informasi sekarang ini, setiap orang boleh saja menyebarkan berita palsu yang berniat untuk menjatuhkan selebriti itu.[murai.my] Paling parah, selebriti itu dituduh dengan khabarkan sudah meninggal.

IKLAN

Berikut ini 5 selebriti yang pernah dikhabarkan meninggal dunia, seperti murai.my rangkum dari berbagai sumber.

1.Aiman Tino

Aiman Tino dikatakan meninggal dunia akibat kemalangan Jalan Raya. Berita yang sangat mengejutkan apabila penyanyi Aiman Tino telah meninggal dunia akibat kemalangan maut.

View this post on Instagram

PRAY 4 PALESTINE #aimantino

A post shared by AIMAN TINO [Manno] (@aiman_tino_official_) on

Berita ini ternyata berita palsu yang sengaja direka-reka oleh seseorang yang mempunyai motif tertentu atau mungkin juga yang tak menyukai artis ini.

Harian Metro melaporkan, Aiman, telah dihubungi dan berkata, ia mendapat tahu tentang perkara itu apabila selepas anggota kumpulan Khalifah, Harry menghubungi bapanya.

2. Datuk Mahadzir Lokman

Ketika mendapat rawatan di Hospital, keluarga Datuk Mahadzir Lokman merayu kepada orang ramai supaya menghentikan khabar angin mengatakan pengacara popular itu sudah meninggal dunia.[murai.my] Walaubagaimanapun, Datuk Mahadzir Lokman sebenarnya stabil di Unit Rawatan Rapi (ICU), Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur.

IKLAN

3. Anita Sarawak

Misteri kehilangan penghibur tersohor, Anita Sarawak selama hampir tiga tahun sejak 2012  menyebabkan ada khabar angin mengatakan dia sudah meninggal dunia. Namun ternyata ini hanya berita palsu. [murai.my] Kehilangan Anita akhirnya terjawab apabila dia dikhabarkan berada dalam keadaan sihat dan kini menetap di Las Vegas, Amerika Syarikat.

4. Mas Idayu

https://www.instagram.com/p/BciwpPwgz3o/?hl=en&tagged=masidayu

Penyanyi dangdut ini dilaporkan meninggal dunia pada  awal tahun ini. Mas Idayu menjadi bahan laporan fitnah oleh netizen dan menurut laporan dari Utusan Online, ramai yang berkongsi laporan tidak betul mengenai ‘kematian’ Mas Idayu yang direka oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Menyedari masyarakat hari ini lebih mudah mempercayai berita-berita palsu, Mas Idayu sentiasa mengingatkan dirinya agar bersabar dan jangan mudah melenting.

5. Datuk Jalaluddin Hassan

Pelakon dan hos terkenal tanah air, Datuk Jalaluddin Hassan kecewa selepas keluar khabar angin beliau sudah menemui ajal.  Beliau akui terkejut dengan penyebaran berita palsu tersebut kerana ia bukan kali pertama berlaku.

“Panjang Umur”, begitulah kata orang tua-tua, jika ada khabar angin mengatakan seseorang itu sudah meninggal dunia tetapi sebenarnya tidak. Amin.