Ada Nampak Mummy Happy?- 5 Fakta Kak Ros Anda Tak Tahu

114

Diminatinya dari acara D’ Academy oleh masyarakat tanah air ternyata membawa impak positif untuk salah satu penyanyi Singapura yang bernama Rosalina Musa atau lebih mesra disapa Kak Ros.

Kak Ros berumur 46 tahun adalah penyanyi dangdut berkebangsaan Singapura. Ia juga merupakan Juri tetap di D Academy Asia. 

https://www.instagram.com/p/BbconeilyFI/?taken-by=rosalinamusa

1. Ratu Dangdut

Di Singapura, Kak Ros lebih popular sebagai Ratu dangdut Singapura. Bukan hanya menyanyi, Kak Ros juga merupakan aktres yang memiliki bakat yang serba boleh dan salah satunya adalah Kak Ros pandai pernah pegang watak dalam Drama Melayu.

2. Kuasai 3 Bahasa

https://www.instagram.com/p/Bcu6qsglLPn/?taken-by=rosalinamusa

Kak Ros mampu menyanyikan lagu dengan berbagai bahasa yang berbeza seperti bahasa Cina, Tagalog , Melayu, dan Inggeris.

3. Berasal Dari Indonesia

https://www.instagram.com/p/Bbam6skF7Fg/?taken-by=rosalinamusa

Juri D’Academy Asia wakil dari Singapura ini sebenarnya keturunan orang Indonesia, ayah kandung Kak Ros ini berasal dari Pulau Bawean – Jawa Timur , namun Walau keturunan Bawean, Kak Ros belum pernah menginjakkan kaki di Pulau Bawean, kampung halaman ayah kandung dan suami tercintanya.

IKLAN

4. Jadi Mangsa Kerana Mas Idayu

Pernah menjadi mangsa makian netizen atau keyboard warrior di laman sosial semasa menjadi pengulas pertandingan dangdut, D’Academy Asia Indonesia selama dua musim berturut-turut.

https://www.instagram.com/p/BbsFVGaFZU5/?taken-by=rosalinamusa

Ruang komen di instagramnya tiba-tiba menjadi ‘medan perang’ netizen untuk melepaskan kemarahan kepada penyanyi Malaysia, Mas Idayu yang juga juri pertandingan tersebut.

5. Kak Ros Seorang Yang Emosional

Sebelum ini nama Kak Ros menjadi popular di Malaysia kerana dia bertindak campur tangan ketika Mas idayu mengamuk  memarahi Baby Shima kerana tidak berpuas hati dengan peserta itu.

https://www.instagram.com/p/BbZcx8ylPyK/?taken-by=rosalinamusa

Keadaan menjadi lebih tegang apabila Kak Ros tampil ke atas pentas untuk menenangkan Baby Shima, dan perbuatannya itu telah membuatkan kemarahan Mas Idayu semakin memuncak.

Kak Ros sendiri sudah menangis dahulu dan diminta oleh comentator yang lain supaya memujuk dan menenangkan Shima.