Pusat membeli-belah pertama dibuka di Kuala Lumpur, Ampang Park akan menutup pintu pada 31 Disember ini selepas 44 tahun beroperasi.

Kompleks ini sedang dirobohkan untuk membuat laluan bawah tanah bawah tanah dan stesen MRT Ampang Park yang bertaraf lima tingkat untuk laluan MRT2 yang baru.

Bangunan empat tingkat itu pasti akan meninggalkan kenangan bagi pemilik kedai di premis itu, serta pelanggan setia, yang telah menjadi sebahagian daripada nadi bandar selama empat dekad.

IKLAN
Kredit Foto: Malaysia Kini

Walaupun banyak pusat membeli-belah yang lebih baru muncul di sekitar Kuala Lumpur, tarikan Taman Ampang tidak pernah redup, kerana ia telah melahirkan pelanggan tetap, terutamanya di kalangan kumpulan berpendapatan sederhana.

Kredit Foto: Malaysia Kini

Selepas hampir satu tahun pertempuran untuk menyelamatkan pusat membeli-belah, mahkamah menolak rayuan yang difailkan oleh 39 pemilik premis dan penyewa premis menentang rancangan untuk merobohkan pusat membeli-belah untuk membina stesen MRT Ampang Park dan laluan bawah tanah yang menghubungkan stesen baru itu.

Dalam masa 10 hari ke tahun baru, sesetengah peniaga telah membersihkan premis itu sementara yang lain telah mengosongkan lot mereka.

Sumber Malaysiakini