Sememangnya banyak ilmuwan tengah mengkaji samaada planet Marikh boleh digunakan untuk tempat tinggal untuk manusia. Walaupun masih belum ada bukti yang sah, planet merah ini menjadi harapan sebagai kediaman kedua manusia jika bumi mulai penuh.

Baru-baru menerusi kajian pada dasar permukaan planet ini, NASA telah menemukan pelbagai hal mengejutkan yang diyakini sebagai tanda-tanda kehidupan. Salah satunya adalah foto sebuah senduk yang ditemukan di planet merah tersebut. Senduk ini telah di masukkan dalam senarai baru setelah penemuan lain seperti cincin dan sarung tangan.

IKLAN

sendukMenerusi laporan Mirror, senduk ini dijumpai oleh seorang pemburu makhluk asing dari foto terbaru yang didedahkan oleh NASA. “Kami menemukan bukti lain yang menunjukkan jika planet ini tidak hanya dihuni oleh makhluk asing, tapi lebih ke arah kehidupan manusia,” katanya.

Penemuan sendok memang bukan pertama kalinya dijumpai di planet Marikh. Sebelum ini pada akhir 2015 lalu, pengkaji juga sempat menemukan benda lain yang menyerupai senduk.

Sukar untuk mengatakan penemuan ini sahih atau tidak, kerana tidak mustahil jikat ia hanyalah sebuah batu yang terbentuk akibat hembusan angin. Ada juga yang yakin jika itu hanya penipuan optik saja. Jadi anda mampu menilaikan sama ada benar atau tidak.

sumber