Oleh kerana berjuta-juta pelancong akang berkunjung ke China dalam beberapa minggu ini bagi meraikan “Festival Musim Bunga”, juga dikenali sebagai Tahun Baru Cina, pelancong semestinya sudah membuat persediaan rapi berkaitan dengan tiket penerbangan dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kesulitan sewaktu percutian.

3558050628_d0397cbb80_bYang akan buatkan pelancong bimbang apabila penerbangan ditangguhkan. Jadi untuk mengelakkan perkara sebegini terjadi pengunjung harus memilih syarikat penerbangan yang baik bagi membuat tempahan. Berdasarkan pemantauan penerbangan syarikat FlightStats berpangkalan di Amerika meletakkan syarikat penerbangan China Airlines dari China ini sebagai antara paling teruk dalam ketepatan masa, laporkan Bloomberg.

Laporan tersebut mendedahkan syarikat penerbangan ini mempunyai rekod yang paling teruk dalam menepati masa sepanjang tahun 2016. Manakala China Eastern Airlines mendapat rekod ketepatan masa yang paling teruk tahun lepas di mana penumpang mempunyai kemungkinan 35.8% kebarangkalian penerbangan mereka ditangguhkan.

IKLAN

Video di bawah menunjukkan sekumpulan penumpang bertindak kasar terhadap krew penerbangan kerana penerbangan ditangguhkan.

https://www.youtube.com/watch?v=smFQYhUac_M

Syarikat penerbangan dari Hong Kong menduduki tempat kedua dengan 33,42%, manakala Air China dan Hainan Airlines masing-masing dengan 32.73% dan 30.3% kemungkinan mengalami kelewatan.

download
Air China
hainan-airlines-29b1691421a1d6f4
Hainan Airlines
image
Hong kong Airlines

Sumber