Konsep membayar upah untuk dijadikan teman lelaki menjadi permintaan yang tinggi di China. Oleh kerana perayaan tahun baru cina semakin dekat, ramai wanita bujang menempah teman lelaki palsu untuk dibawa pulang dan diperkenalkan kepada ibu bapa mereka.

Kebanyakkan wanita di China mengalami tekanan yang teruk daripada ibu bapa yang menggesa mereka untuk berkahwin. Jadi setiap kali perayaan ini disambut, mereka mengharapakan anak perempuan mereka sudahpun ada pasangan untuk berkahwin,

Itulah sebabnya mereka yang merancang untuk pulang ke rumah untuk Tahun Baru Cina tahun ini dengan mencari teman lelaki palsu untuk disewa.

IKLAN

Menurut portal AsiaOneWomen , harga menyewa teman lelaki untuk membawa pulang ke rumah setinggi 1,500 yuan atau bersamaan dengan RM972 seorang.

love-contractApabila seorang lelaki itu bersetuju dengan agenda ini, kedua-dua mereka harus menandatangani perjanjian dan kemudian wanita itu akan membuat bayaran pendahuluan. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, kedua-dua perlu belajar tentang personaliti masing-masing serta mengenai keluarga wanita itu supaya mereka dapat menjawab soalan-soalan dari ibu bapa dan saudara-mara yang mungkin akan bertanya kelak.

Seorang lelaki yang dikenali sebagai “Guo Yi”, mengakui bahawa dia telah disewa beberapa kali. Apabila ditanya di mana pasangan itu tidur, dia berkata dia akan tidur di bilik yang berasingan.

Walaubagaimanapun, sehingga kini tidak ada undang-undang yang melarang menyewa teman lelaki palsu di China.