Selain dapat memperbaiki tahap kesihatan diri. Berbasikal merupakan aktiviti yang menyeronokkan dan mampu mengeratkan ikatan kekeluargaan jika dilaksanakan secara beramai-ramai bersama-sama keluarga dan sahabat handai. Aktiviti berbasikal juga mampu mengurangkan kos pengangkutan bagi mereka yang ingin berjimat.

Usaha negara China untuk membina laluan berbasikal sememangnya satu langkah bijak bagi menggalakkan rakyat menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Kini China telah menyelesaikan proses-proses terakhir bagi pembinaan “Skyway Berbasikal” terpanjang di dunia.  Jadi, jika kita berkunjung ke Xiamen, bolehlah mencuba sendiri berbasikal seolah-olah di udara.

IKLAN

Sepanjang 7.6 kilometer “skyway” ini setinggi 5 meter dari jalan raya dan dibina di bawah laluan transit ringan di pusat bandar Xiamen. Projek ini bakal mengurangkan kesesakan lalu lintas dan menjadikan aktiviti berbasikal sebagai cara yang lebih popular untuk mengelilingi kota di China.

cycling_skyway9 cycling_skyway8 cycling_skyway7 cycling_skyway6 cycling_skyway5 cycling_skyway2 cycling_skyway cycling_skyway4

Sumber Shanghaist, Click Here