Di Peshawar, Pakistan, sekumpulan wanita-wanita cantik ini menari rancak dengan alunan muzik tanpa gangguan dari mana-mana pihak. Maraikan pesta secara terbuka dikalangan golongan transgender sememangnya akan hadapi risiko keganasan oleh masyarakat muslim konservatif di Pakistan.

Secara umumnya, golongan ini bekerja sebagai penari di majlis perkahwinan dan jarang sekali dibenarkan untuk mengadakan majlis sambutan mereka sendiri.

IKLAN

hijra-02“Ia merupakan kali pertama sepanjang satu dekad kami telah adakan pesta secara terbuka seperti ini,” kata Farzana Jan, seorang pemimpin ‘Trans Action Pakistan’.

Pihak berkuasa biasanya enggan membenarkan golongan transgender mengadakan pesta secara terbuka malah polis sering menyerang mereka seolah-olah mereka tiada hak untuk bersuka-ria.

Tetapi sejak insiden tahun lepas, apabila seorang aktivis transgender mati selepas ditembak enam kali seolah-olah pihak berkuasa bersikap lembut dan memberi kelonggaran pada golongan ini.

Walaupun mereka tidak ada kebenaran bertulis mengadakan parti ini, parti ini tidak dihalang oleh pihak berkuasa malah polis menyediakan pasukan keselamatan menjaga pintu depan bagi  menyekat orang awam yang tidak mempunyai jemputan untuk masuk.

Salah seorang aktivis berkata, walaupun mereka diberi sedkit kebebasan, tetapi masih terlalu jauh untuk mereka mencapai hak dan kebebasan golongan transgender sepenuhnya.

https://www.youtube.com/watch?v=Tj61VBg4feM

Sumber