Kalau di Malaysia, kita ada cara alternatif untuk usaha menyembuhkan seperti mendapat rawatan secara tradisional. Kebiasaannya rawatan secara tradisional ini berkait-rapat dengan penyakit misteri. Tetapi pernahkah anda terfikir terdapat rawatan tradisional yang agak pelik di dunia ini iaitu dengan menjilat biji mata pesakit.

Inilah hakikatnya terjadi pada seorang wanita tua yang berusia 80 tahun yang mempunyai kelebihan luarbiasa dan difahamkan rawatan ini terbukti berkesan.

IKLAN
jilat3
Foto: Armin Durgut/Caters News

Hava Celebic, atau ‘nana Hava’ sangat terkenal di kalangan penduduk tempatan di kampungnya di Bosnia, Herzegovina, kononnya mampu menyembuhkan 5,000 orang dengan menggunakan teknik yang luar biasa ini.

Dia mendakwa menjadi satu-satunya manusia di dunia ini yang mempunyai keupayaan dan kelebihan menyembuhkan pelbagai penyakit mata dengan lidahnya. Dia akan mengenakan bayaran sebanyak 10€ atau bersamaan dengan RM45 untuk sekali rawatan.

jilat2
Foto: Armin Durgut/Caters News

Hava menggunakan lidahnya untuk mengeluarkan kepingan plumbum, besi, arang batu, habuk kayu dan kaca dari bola mata selepas pensterilan mulutnya dengan alkohol.

Pesakit beliau bukan dari penduduk tempatan sahaja malah dari Amerika dan Russia juga tidak ketinggalan mendapat perkhidmatannya.

Sumber