Bagi penjaga atau ibubapa, menaiki pesawat bersama bayi nampaknya bukan menjadi masalah. Namun pernahkah anda terfikir bagaimana penjaga membawa anaknya ketika dalam pesawat di era 1950-an?

Berbeza dengan zaman sekarang yang sudah dilengkapi fasiliti cukup canggih, bayi pada zaman dahulu harus dibawa dengan cara unik ketika berada di dalam pesawat. Ia terbukti melalui foto penerbangan pada tahun 1953 yang didedahkan oleh British Overseas Airways Corporation.

Melalui foto tersebut kelihatan bayi berada di dalam sebuah raga kanvas di atas tempat duduk penjaganya. Raga itu disebut sebagai “skycots” yang direka khas untuk keselamatan untuk bayi sepanjang perjalanan di dalam pesawat.

IKLAN

Skycots” dipasang di bahagian ruang simpanan barang dan pastinya bayi akan tidur dengan tenang di situ. Namun bayi harus berada dalam pelukan penjaga ketika take-off dan landing. Lihat foto-foto klasik ini yang menjadi tular di media sosial.

vintage-infants-airplane-skycot-boac-flights-1 vintage-infants-airplane-skycot-boac-flights-6 vintage-infants-airplane-skycot-boac-flights-5

Sumber