Array

Memegang Payudara Pasangan Ketika Memandu Boleh Dihukum Penjara di Jepun

Mesti Baca

Artis & Instafamous Selar Kes Youtuber Bergaduh Di Gelanggang Futsal

Insiden pergaduhan di sebuah gelanggang futsal minggu lalu yang melibatkan Youtuber terkenal mendapat perhatian ramai termasuk di kalangan selebriti...

Ini Jumlah Yang Dibayar Kepada Meghan & Harry Untuk Wawancara Dengan Oprah Winsfrey

CBS dilaporkan telah membayar jutaan dolar untuk memiliki hak penyiaran wawancara yang sangat dinanti-nantikan iaitu wawancara Oprah Winsfrey bersama...

‘Harap Kamu Mati’- Adik Zyn Malik Disumpah Kerana Tak Dapat Restu

Waliyha adalah adik kepada Zayn Malik dari kumpulan One Direction. Dia pernah muncul dalam video muzik kumpulan itu pada...

Jepun merupakan salah satu negara yang mempunyai kadar kemalangan jalan raya yang paling rendah di dunia kerana sikap pemanduan pengguna jalanraya yang sangat berhemah serta mematuhi peraturan lalu lintas. Umumnya, pihak berkuasa di Jepun juga mengenakan hukuman keras terhadap kesalahan seperti memandu dalam keadaan mabuk, memandu laju, dan penggunaan telefon bimbit sewaktu memandu.

Malah memegang payudara seorang penumpang semasa memandu juga dianggap bersalah dan boleh dimasukkan ke dalam penjara, sepertimana yang dilaporkan oleh RocketNews24.

Vehicles move on a metropolitan expressway in Tokyo October 19, 2007. Oil held firm within sight of its new $90 high on Friday as the U.S. dollar plumbed new lows and pre-winter fuel stocks languished below norms, lending support to an over 13 percent surge in under two weeks.   REUTERS/Toru Hanai (JAPAN)
REUTERS/Toru Hanai (JAPAN)

Walaupun tidak jelas mengapa ia dianggap kesalahan ketika memandu namun tindakan seperti itu boleh dianggap sebagai melanggar peraturan-peraturan jalanraya. Menurut “Artikel 70 Peraturan-Peraturan Lalulintas Jalan, Selamat Pematuhan Memandu” di Jepun menyatakan bahawa stereng, brek, dan alat kawalan lain mesti selamat dan dikendalikan dengan betul. Kenderaan haruslah dipandu dalam cara dan pada kelajuan yang tidak menimbulkan risiko kepada orang lain. ”

Dalam kes ini menyentuh atau memegang payudara seorang wanita dengan satu tangan semasa memandu akan menjadi kesalahan berat dan boleh dikenakan hukuman..

Ia juga menjelaskan bahawa melanggar akta ini akan dikenakan denda sebanyak ¥9000 atau RM354 atau hukuman penjara tiga bulan jika disabit kesalahan.

Sumber

Terkini

Miley Cyrus Ajak Penonton Untuk Ambil Vaksin Melalui Muzik Video Terbarunya

Miley Cyrus menyeru kepada semua orang untuk mendapatkan vaksin sewaktu pandemik COVID-19 . Dirakam Sewaktu Konsert Outdoor Di Hadapan Audiens...

Artikel Berkaitan