Ini berita baik buat lelaki muslim yang sudah berkahwin ingin merancang untuk menambah lagi beberapa isteri.  Jika sebelum ini mereka dikehendaki ke beberapa daerah di selatan Thailand, tetapi kini boleh menuju ke Kelantan kerana difahamkan di sini jika ingin berpoligami dengan tujuan yang betul adalah digalakkan. Pastinya si suami akan tersenyum lebar dengan perkhabaran baik ini.

Menurut laporan dari The Star, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keluarga dan Masyarakat, Mumtaz Md Nawi berkata, kerajaan negeri akan membantu lelaki yang ingin berkahwin, tidak kira sama ada mereka bujang atau sudah berkahwin.

IKLAN
akad-nikah
Akad Nikah

“Ini adalah untuk menggalakkan kelahiran anak dalam Islam,” katanya.

“Kerajaan Kelantan juga akan membantu mereka yang berhasrat untuk mempunyai anak lagi dengan mengambil isteri kedua, ketiga atau keempat,” kata Mumtaz.

“Kami akan memberi mereka maklumat yang komprehensif dan kaunseling untuk memastikan bahawa anak-anak dari perkahwinan ini akan berubah menjadi Muslim yang baik.

Kota Bharu, Kelantan

“Langkah ini juga tidak menggalakkan suami itu daripada pergi ke negara jiran untuk berkahwin kerana ia akan menyebabkan banyak masalah termasuk pembahagian harta dan hak-hak isteri-isteri yang lain,” katanya.

Beliau menambah, perkahwinan yang berdasarkan nafsu, dan tidak bertanggungjawab boleh undang perceraian.

Bagi penulis, mungkin ini langkah yang baik bagi mengelakkan daripada pasangan mendaftar perkahwinan ke negara jiran yang sebenarnya membawa banyak kesulitan dan kekeliruan.

Sumber