Monumen ikonik yang sangat terkenal di Bandar New York asalnya adalah seorang wanita Arab memakai pakaian Muslim memegang obor.

Pendedahan mengejutkan ini muncul hanya beberapa hari selepas Donald Trump menguatkuasa pengharaman ke atas negara-negara majoriti umat Islam untuk masuk ke negara tersebut.

IKLAN
statue-of-liberty-819049
PEMBINAAN: Gambaran artis pembinaan patung

Sejarah patung Lady Liberty ini mulanya adalah perempuan petani muslim berasal dari Mesir. Patung ini adalah idea seorang pengukir dari Perancis, Frederic Auguste Bartholdi. Bartholdi membuat gambaran perempuan memakai jubah dan menggenggam obor di tangan kiri iaitu simbol kepada kemajuan.

Bartholdi meyakinkan raja agar mahu membiayai pembuatan patung gergasi tersebut yang ukurannya dua kali lebih besar dari patung Sphinks. Patung pada asalknya didirikan pada laluan masuk Terusan Suez dengan semangat Cahaya untuk Asia. Idea tersebut ditolak kerana Mesir sedang mengalami masalah kewangan dan kemerosotan ekonomi.

42-68884062-jpg__800x600_q85_crop

Barthodi kemudian tetap  bertekad agar patung itu pasti didirikan tetapi dia menjual idea tersebut pada Amerika Serikat dengan sedikit perubahan.

Pada tanggal 28 Oktober 1886, patung Lady Liberty ini telah dirasmikan oleh Presiden Gover Cleveland sebagai hadiah 100 tahun kemerdekaan Amerika Syarikat dengan disaksikan oleh ribuan orang.

statue-of-liberty-819051
ASAL-USUL: Awalnya Patung ini direka untuk dibangunkan di Mesir

“Petani muslimah telah diganti dengan tubuh wanita barat dan namun bentuk obor patung itu tidak berubah,” kata sejarawan Michael B Oren.

Perbahasan di mengenai asal-usul patung ini telah meletus selepas kontroversi “larangan Muslim” Donald Trump.

Larangan perjalanan dari tujuh negara majoriti Islam telah mencetuskan kemarahan seluruh dunia.

Sumber