Pada zaman sekarang sesiapa sahaja sudah memiliki telefon pintar untuk dibawa ke mana-mana. Oleh sebab itu ramai yang gemar melakukan sesuatu perkara secara multi tasking seperti membaca buku sambil mendengar lagu, makan sambil bermain telefon dan juga minum sambil berdiri ataupun berjalan. Jangan terkejut jika ada juga yang boleh minum secara berbaring.

Namun anda perlu tahu bahawa ada keburukkan jika masih mengamalkan minum sambil berdiri. Berikut adalah antara keburukkan yang boleh mengundang bahaya yang perlu anda ketahui:

IKLAN

el-origen-insospechado-de-la-dolorosa-e-incurable-artritis-reumatoide

Risiko Jangkitan Artritis

Minum air sambil berdiri boleh mengganggu keseimbangan cecair dalam tubuh. Akibatnya boleh terjadi penumpukan cairan di sendi-sendi tubuh dan menyebabkan artritis. Ini boleh mengakibatkan anda sering merasa sakit sendi.

Menjejaskan Sistem Pencernaan

Minum air sambil berdiri bermakna air akan mengalir melalui usus dan merembes ke dinding perut. Ini mampu mengakibatkan kerosakkan sistem pencernaan dalam jangka masa panjang kerana merosakkan dinding perut dan saluran pencernaan. Jika seseorang yang minum sambil duduk maka otot dan juga sistem saraf dalam keadaan tenang dan  cecair yang diminum boleh dicerna dengan baik bersama dengan makanan lainnya.

thirsty

Sentiasa Rasa Dahaga

Minum air ketika berdiri menyebabkan sentiasa rasa dahaga. Ada baiknya apabila minum sambil duduk dan air minuman boleh meresap sedikit demi sedikit.

Filter Penapisan Dalam Ginjal Tertutup

Kebiasaan minum sambil duduk dapat menyebabkan filter penapisan dalam ginjal tertutup. Sehingga air akan terus mengalir menuju saluran kencing dan tidak terus ke proses penapisan terlebih dahulu dijaringan ginjal. Keadaan ini mempermudah terjadinya pengumpulan berbagai kotoran dalam saluran urin yang mampu mengakibatkan gangguan organ ginjal.

perut-kembung

Perut kembung

Kebiasaan minum sambil berdiri menyebabkan air terus masuk kedalam tubuh tanpa melalui dinding usus dengan baik dan mengalir terlalu cepat. Keadaan ini membuat seseorang mudah mengalami perut kembung dan rasa tidak selesa pada perut dan akan rasa ingin muntah.

IKLAN