Drama mengejutkan ini terjadi dalam sebuah upacara pengebumian di Ghana. Sebuah rakaman video ini menunjukkan sesuatu yang jarang berlaku bagi sesebuah upacara pengebumian. Upacara ritual terganggu dengan keheadiran orang yang tak dikenali.

Orang ramai yang menghadiri upacara ini di Ibu Kota Accra agak terkejut apabila jasad lelaki yang sudah meninggal dunia ini tiba-tiba dilarikan dua orang lelaki tak dikenali. Dua lelaki ini dikatakan tiba ke tempat kejadian dari bilik jenazah di hospital beberapa minit sebelum jenazah dikuburkan.

Kedua-duanya tiba-tiba membuka keranda putih dan mengangkat jasad lelaki itu begitu saja. Orang ramai yang menghadiri pengebumian berteriak ketika menyaksikan insiden itu. Namun mereka gagal menghentikan aksi nekad dua lelaki itu.

IKLAN

Berkemungkinan insiden ini terjadi kerana keluarga mangsa menolak untuk membayar kos 150 cedi Ghana atau sekitar RM150 untuk mendandan jenazah. Namun sehingga kini masih belum diketahui samaada jasad mangsa telah dikuburkan semula atau keluarga ini telah melangsaikan hutang tersebut.

Sumber