Pembunuhan Kim Jong Nam di KLIA2 yang lalu menghebohkan seluruh dunia kerana mangsa merupakan saudara tiri Presiden Korea Utara Kim Jong Un. Mangsa rebah dan maut hanya beberapa minit selepas dua wanita yang menyerangnya. Dipercayai mangsa maut di Hospital kerana keracunan.

Dari hasil pemeriksaan ditemukan dua kemungkinan racun yang digunakan untuk membunuh Kim Jong Un. Salah satunya adalah ricin. Buah ricin dan tetrodoksin dikatakan sebagai racun yang digunakan untuk membunuh Kim. 2 bahan ini boleh menyebabkan kematian meskipun yang diberikan sangat sedikit.

IKLAN

Meunurut laporan dari Science News, ricin merupakan protein beracun yang (Ricinus communis). Tumbuhan tropika ini menjadi salah satu bahan minyak yang digunakan dalam industri dan produk kosmetik.

Ricin dapat masuk ke dalam sel tubuh dan menhalang dalam penghasilan protein. Tanpa protein, sel akan berhenti membiak lalu mati.

Ricinus communis

Ricin dalam jumlah kecil sudah cukup untuk membunuh manusia. Salah satu kes pembunuhan dengan ricin yang popular adalah kematian Georgy Markov, penulis Bulgaria pada tahun 1978.

Sumber