Populariti Siti Saleha meningkat dengan mendadak setelah diberi watak sebagai Mia Adriana dalam drama bersiri 7 Hari Mencintaiku. Drama ini mencipta sejarah apabila mendapat tontonan tinggi di TV3 dan laman web Tonton. Bakat lakonan Saleha juga amat menyerlah dalam drama romantis ini.

Dalam mengukuhkan namanya di dalam industri lakonan, wanita berdarah kacukan Melayu – Inggeris ini terus bekerja keras demi menjaga kualiti. Walaupun agak perit untuk melalui suka duka sebagai anak seni tempatan, Siti Saleha menegaskan dia perlu untuk bersikap ‘demand’ dalam soal bayaran sesuai dengan kualiti kerja yang diberikan.

IKLAN
Kredit Foto: i.ytimg.com

Sebagai pelakon, harga bagi sesebuah karya atau kemahiran perlu setara dengan pasaran, lebih-lebih lagi apabila sudah lama dalam industri. Saya bukan mengajar untuk menjadi demand, tetapi ia perlu supaya orang tidak pijak kepala dengan memberi bayaran tidak setimpal. Walaupun kedengaran seperti perkara buruk tetapi tidak semua berkaitan soal demand ada unsur negatif. Kalau bijak menggunakannya, ia memberi kebaikan kepada diri.

Selain itu, beliau turut menasihatkan rakan-rakan artis yang lain supaya peka dengan pemilihan watak dan drama atau filem kerana ia sebenarnya penting dalam menentukan kerjaya seseorang pelakon itu.

Phot Kredit: stail.my

Sebenarnya, isu demand di kalangan artis tidak perlu diperbesarkan kerana ia tiada kaitan dengan personaliti pelakon tersebut. Harga bagi sesebuah karya sememangnya menjadi periuk nasi pada semua artis untuk terus berkembang menyinari industri seni.

Sumber