Pihak berkuasa sedang menyiasat dua kes dakwaan penderaan kanak-kanak di pusat-pusat penjagaan kanak-kanak di Singapura. Pada hari Selasa yang lepas beberapa gambar telah tersebar di media sosial menunjukkan murid dari Sam’s Early Learning Centre di River Valley berbaring di atas lantai tanpa tilam.

Foto lain juga menunjukkan seorang kanak-kanak lelaki memegang najisnya sendiri sebelum memasukkan jari ke dalam mulut. Selain itu, kanak-kanak juga disuruh tidur di atas lantai tanpa sebarang alas, mahupun bantal.

IKLAN

Laporan polis telah dibuat dan siasatan sedang dijalankan oleh pihak polis dan Agensi Pembangunan Awal Kanak-Kanak (ECDA).

“ECDA ambil maklum dengan pendedahan yang viral di media sosial dan sedang menjalankan siasatan. Keselamatan dan kesihatan kanak-kanak di pusat penjagaan kanak-kanak adalah keutamana ECDA.

“Di bawah Akta Pusat Penjagaan Kanak-Kanak, semua pusat-pusat penjagaan kanak-kanak dikehendaki menepati piawaian yang telah ditetapkan untuk melindungi keselamatan dan kebajikan kanak-kanak,” kata jurucakap ECDA.

Sementara itu, netizen di Singapura bagaikan tidak percaya perkara seperti itu boleh berlaku di negara mereka. Netizen juga mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pemilik taska berkenaan.

Sumber