Lindsay Lohan menceritakan pengalaman buruk apabila berdepan dengan Islamophobia di Amerika Syarikat. Dirinya pernah mengalami hal-hal kurang menyenangkan dalam melakukan perjalanan ke New York, hanya kerana dirinya memakai tudung.

Foto Kredit: AP
Foto Kredit: Anadolu

Dia menceritakan pengalaman tersebut ketika menjadi tetamu dalam rancangan program TV Good Morning Britain. Pelakon dan penyanyi yang kini mulai mempelajari Islam ini menceritakan pengalamannya apabila berlakunya diskriminasi antara agama.

“Ketika saya terbang menuju New York, saya memakai tudung dan saya ditahan di lapangan terbang, dan ini merupakan pengalaman racist untuk pertama kali dalam hidup saya” katanya.

IKLAN
Foto Kredit: AP
Foto Kredit: AP

Pekerja di lapangan terbang itu memeriksa pasport Lindsay, dan meminta maaf ketika mengetahui dirinya adalah bintang Hollywood. Namun pekerja tersebut meminta Lindsay untuk menaggalkan tudung yang dipakainya.

Lindsay memakai tudung kerana baru sahaja kembali dari lawatannya ke Turki. Disana dia bertemu dengan presiden Erdogan, dan Lindsay memakai tudung sebagai menunjukkan rasa hormat memasuki negara dengan majoritinya Muslim.

Sumber