Andy Sandness akhirnya memiliki wajah yang sempurna selepas berjaya menjalani pembedahan wajah selama tiga minggu. Andy kini gembira menatap wajahnya di cermin. Namun wajahnya sekarang bukanlah wajahnya sendiri.

Andy telah menjalani pembedahan transplan wajah pada 16 Januari yang lalu. Salah satu jenis pembedahan yang tercanggih di dunia oleh Klinik Mayo, Rochester Minnesota.

IKLAN

Oleh kerana Andy tidak mampu untuk bercakap dengan jelas, Andy telah menulis reaksinya pada ketika pertama kali dia melihat wajah barunya. Dia menulis

Ia melebih dari jangkaan saya

Menariknya, terdapat persamaan kisah hidupnya dengan lelaki yang mendermakan wajahnya untuk Andy yang dikenali sebagai Calen Ross. Mereka berdua pernah melakukan percubaan untuk bunuh diri pada usia 21 tahun.

Lelaki yang mendermakan wajahnya untuk Andy yang dikenali sebagai Calen Ross
Kredit Foto: businessinsider

Lelaki yang berasal dari Wyoming ini akui wajahnya rosak kerana percubaan bunuh diri dengan memasukkan pistol ke dalam mulutnya pada tahun 2006. Namun Calen maut selepas menembak dirinya sendiri pada bulan Jun di tahun yang sama.

Andy telah mengalami tekanan perasaan yang sangat tinggi sehinggakan dia cuba untuk menembak dirinya sendiri. Namun ketika itu juga dia rasa menyesal dan dia bernasib baik kerana selamat.

Kredit Foto: 3dprintingindustry.com

Lelaki berusia 32 tahun ini sempat menjalani 8 kali pembedahan untuk membetulkan wajahnya. Tetapi oleh kerana wajahnya mengalam kerosakkan yang serius, dia tidak sanggup untuk melihat dirinya di cermin.

Andy telah mendaftarkan diri bagi mendapatkan penderma dan kebetulan isteri Calen telah diamanahkan oleh suaminya untuk mendermakan organnya.

Kredit Foto: collegecandy

Pembedahan trasplan wajah ini mengambil masa 56 jam dan melibat 60 orang doktor bedah.

Andy sangat bertuah dan berterima kasih kepada Lily. Walaupun tidak pernah bersua, Andy sempat mengirimkan sepucuk surat kepada Lily untuk menyampaikan hal itu. Lebih menghairankan Andy dan Calen mempunyai hobi yang sama iaitu berburu.

Sumber

IKLAN