Memang tidak dapat dinafikan jika kanak-kanak gemar membeli gula-gula pelbagai jenis dari kedai. Kebiasaannya gula-gula yang djual mempunyai variasi yang bewarna-warni bagi menarik perhatian kanak-kanak.

Namun sejak kebelakangan ini, bentuk gula-gula yang dijual di pasaran untuk kanak-kanak nampaknya semakin pelik.

Satu posting terbaru oleh seorang pengguna media sosial di Facebook atas nama Apeng Impian telah memuat naik beberapa gambar menunjukkan anaknya sedang makan sejenis gula-gula yang mirip bentuk pewangi bawah lengan (deodorant).

IKLAN

Ia telah mencuri perhatian orang ramai kerana ia seolah-olah tidak sesuai untuk kanak-kanak. Apa yang lebih membimbangkan sekiranya kanak-kanak mungkin boleh terjumpa deodorant di rumah dan menyangka itu adalah gula-gula.

Sepertimana yang kita tahu, deodorant kemungkinan besar mengandungi bahan kimia beracun dan sama sekali tidak boleh makan kerana ia boleh membawa maut.

“Ya Allah, terkejutnya ayah bila ayah tengok anak ayah makan gula-gula yang hampir sama dengan pewangi ketiak ayah yang berjenama Deodorant Nivea.

“Betul-betul saya terkejut tadi, saya terus bertanya kepada anak, di mana dia membeli gula-gula macam ni. Kata anak saya, dia membeli di luar pagar sekolah.

“Lalu anak saya, si abang bertanya kepada saya, kenapa ayah tanya? Saya hanya menjawab gula-gula tersebut seperti saya punya pewangi ketiak,” tulis Apengg.

Statusnya menjadi tular di media sosial dan ramai ibu bapa merasa bimbang dengan keselamatan anak mereka lagi-lagi jika gula-gula ini dijual secara meluas di pasaran.

Sumber

IKLAN