Sejak 2000 lagi, pelbagai rancangan realiti tv telah mendapat tempat dalam negara. Malah beberapa nama penyanyi popular kini sebenarnya telah lahir dari rancangan realiti. Tambahan pula, ada di antara mereka telah mencetuskan fenomena nya yang tersendiri! murai.my merangkum semula transformasi lima gaya bintang realiti popular ini.

1. Mawi

Siapa sangka hanya berbekalkan bakat suaranya, nama Mawi pernah mencatat sejarah terbesar rancangan realiti tv pernah berlaku dalam negara.

IKLAN

Pada mulanya, dia tidak tersenarai 12 calon utama AF3, namun rezeki menyebelahi Mawi apabila dia diserap masuk ketika konsert pertama bersama Marsha Milan Londoh dan meraih populariti hingga dinobatkan sebagai Artis Paling Popular ABPBH beberapa kali.

2. Jaclyn Victor

Jaclyn Victor atau Jac dipilih oleh rakyat Malaysia sebagai Malaysian Idol yang pertama dalam negara. Bukan itu sahaja, malah dia juga juara bintang realiti tv pertama dalam Malaysia yang berbangsa India. Keunggulan suara Jac tidak boleh disangkal lagi kerana bintang ini mampu menyanyikan lagu-lagu ‘note tinggi’ dengan baik sekali.

3. Black Hanifah

Berkat ajaran dan ‘rotan’ dari gurunya, Mas Idayu nama Black pada hari ini cukuo dikenali. Dia yang muncul sebagai juara Mentor 3 pada ketika itu membawa pulang wang tunai RM100,000 serta sebuah kereta Kia Spectra 5 manakala mentornya, Mas Idayu pula memenangi RM100,000.

4. Azharina Azhar

Bermula dengan menjadi juara Bintang RTM pada tahun 2001, Azharina Azhar membuat ‘comeback’ pada 2016 dengan turut menjuarai rancangan Gegar Vaganza bagi musim ketiga.

5. Faizal Tahir

Sebelum popular menerusi program One In A Million, Faizal Tahir muncul sebagai naib juara OIAM terlebih mencipta nama bersama kumpulan nasyid Mirwana.

Terus menyanyi dan berkarya, Faizal harini meletakkan dirinya sebagai antara penyanyi dan komposer lagu yang dihormati