Suatu ketika dahulu nama Ruffedge antara kumpulan penyanyi yang begitu popular sekitar lewat 90-an. Boleh dikatakan hampir kesemua lagu mereka menjadi hits .

Berpecah Pada 2008

Kumpulan Ruffedge ditubuhkan pada tahun 1997 oleh Cat, Zain dan seorang lagi rakan mereka yang bernama Azim. Pada waktu itu mereka dikenali sebagai Vibe. Kemudian mereka disertai oleh Azan pada tahun 1998 dan nama kumpulan bertukar kepada Ruffedge sebelum tempat Azim diganti oleh Mode.

IKLAN

Akan tetapi pada awal tahun 2005, Mode mengundurkan diri untuk menumpukan kepada perniagaan keluarganya sebelum digantikan oleh Sein. Selepas itu Cat pula meninggalkan Ruffedge pada 2006 dan diikuti Zain dan Sein pada 2007. Tidak lama kemudian, bekas dan vokalis kumpulan Phyne Ballerz, Nine telah menyertai Ruffedge namun line-up terbaru ini tidak berpeluang menghasilkan sebarang album selepas kesemua mereka telah berpecah pada 2008 dan membawa haluang masing-masing.

Kembali Selepas 10 Tahun Berpecah

Pada 2018, berita baik untuk anda peminat Ruffedge, apabila mereka dikatakan kembali bergabung dengan anggota asal mereka iaitu  Azan, Zain, Sein, Mode dan Cat Farish.

Beberapa ‘teaser’ kemunculan semula mereka mula diperlihatkan di media sosial. Sudah pasti ramai peminat tidak sabar untuk melihat penampilan sulung mereka pada 2018 ini!