Sebelum ini, Iqram Dinzly atau kini mahu dikenali sebagai Princhiqy Dinzly sekali menggemparkan industri apabila pelakon itu menggunakan istilah “Che Mat” sebagai kata ganti nama untuk baginda Rasulullah S.A.W ketika siaran langsung Melodi TV3 baru – baru ini. Tindakan itu telah mendapat reaksi kurang senang dari netizen dan turut menerima teguran daripada Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary.

Iqram Mohon Maaf Secara Terbuka

Sedar akan kesilapannya itu, Iqram mengaku akan kesalahannya serta turut memohon maaf secara terbuka. Tambahnya, ketika itu adalah rancangan siaran langsung dan akui dia tidak sedar dengan pertuturannya ketika itu.

IKLAN

Johan Terkilan Dengan Ustaz Abu Syafiq

Dalam perkembangan lain,rakan baiknya Johan As’ari sekali lagi mempertahankan rakan baiknya itu kerana terkilan akan dengan penyampaian Ustaz Abu Syafiq. Dalam statusnya di Instagram juga, Johan turut mengajak Ustaz Abu Syafiq bersemuka dengan mereka dan saling mengenali.

” Kata-kata keras Ustaz tersebut telah mendapat puluhan ribu tontonan di youtube yang saya sebagai umat nabi Muhammad S.A.W. berasa amat bersedih hati dengan cara ustaz tersebut berfikir. Mufti sendiri beritahu penggunaan istilah “che mat” yang digelar kan kepada baginda Rasulullah S.A.W. adalah satu “dosa besar” malah cara penyampaian mufti cukup lembut dan bersahaja. saya percaya abang saya @iqramdinzly jelas akan ketidaksengajaan beliau tersasul kata pada siaran langsung melodi di Tv3 tempoh hari dan telah memohon maaf. Saya terkilan akan penyampaian ustaz keras terbabit dan saya mohon ustaz terbabit siapakah gerangan nya marilah bertemu saya dan kita bersilaturrahim. Bukan apa ustaz, saya dah ziarah Iqram, dan saya kenal Iqram Dinzly. Wallahualam…”

https://www.instagram.com/p/Bdup-8LHsra/?taken-by=johanarrif

Apa pendapat anda mengenai kontroversi ini pula? Dari pemerhatian kami terhadap kontroversi yang melanda artis sejak kebelakangan ini kebanyakannya berpunca dari media sosial. Jika tidak kerana dari artis itu sendiri, ianya datang dari kecaman para netizen. Seeoloknya saling berjumpa adalah jalan yang terbaik untuk menyelesaikan masalah.