” Cabin Crew, doors on automatic, cross-check and report!” Buat anda yang sering kali menaiki kapal terbang, syarikat penerbangan manakah yang menjadi pilihan? Tahukah anda, selain dari kemudahan dan keselesaan yang ditawarkan oleh sesebuah syarikat penerbangan, cabin crew atau anak-anak kapal juga memainkan peranan.

Menjamin Keselesaan Penumpang

Ini kerana mempunyai anak-anak kapal yang berperwatakan menarik mampu memberi keselesaan dan juga ketenangan buat mereka yang pertama kali ataupun gugup menaiki kapal terbang.

Tidak hairanlah terdapat syarikat penerbangan yang memilih rupa paras, dan juga kebolehan yang ada pada seseorang sebagai salah satu syarat untuk mereka menjadi pramugara dan pramugari.

IKLAN

Bukan itu sahaja, uniform ataupun pakaian seragam mereka juga dinilai bagi melayakkan syarikat itu diiktiraf sebagai best airlines cabin crew. Untuk itu, murai.my bawakan 10 uniform terbaik Cabin Crew berdasarkan analisis kami mengikut rekaan dan pencapaian mereka.

1. Hainan Airlines

Mengagumkan! Pakaian seragam yang direka oleh Laurence Xu ini telah membawa China ke mata dunia. Bukan sahaja menampilkan ciri tradisional China pada penumpang malah mereka turut membuat debut pada Paris Couture Week!

2. Logan Air

Flying to Scotland? Pertama kali anda menjejakkan kaki ke pesawat ini, terasa seperti disambut meriah dengan anak – anak kapal yang berpakaian seragam warna – warna yang sememangnya sinonim dengan negara ini.

3. China Airlines

Direka oleh calon Oscar Wiliam Chang, China Airlines seringkali menonjolkan ciri futuristik dalam setiap produk mereka.

4. Air France

Mana boleh kalah! Jika negara ini terkenal sebagai kota fesyen, tempiasnya haruslah terkena pada syarikat penerbangan Air France

5. Qantas Airways

Satu lagi pakaian seragam bertaraf dunia. Direka oleh Martin Grant. seorang pereka fesyen terkenal Australia, pakaian ini turut digayakan oleh supermodel Miranda Kerr.

IKLAN

6. Emirates

Percaya atau tidak, pakaian seagam mereka antara yang paling lama. Masih mengekalkan rekaan yang lama dengan sedikit perubahan pada 2008, Emirates punyai kelasnya tersendiri. Setuju?

7. Hong Kong Airways

Sebelum ini dilihat sebagai terlalu kuno dan dengan penampilan terbaru anak kapal mereka memberikan anjakan paradigma pada syarikat penerbangan ini.

8. Qatar Airlines

Menduduki carta teratas sebagai Best Airlines in the world, pakaian anak – anak kapal mereka juga antara yang terbaik di dunia!

9. Sri Lankan Airlines

Bermotifkan merak, pramugari Sri Lankan Airlines kelihatan anggun mengayakan osariya manakala pramugara mereka mengenakan busana suit hitam moden.

10. AirAsia

Red is hot! Bijak sekali percaturan AirAsia dalam mengatur jenama mereka. Bukan sahaja eksklusif, rekaan baju seragam ini sememangnya direka khas bagi keselesaan anak-anak kapal ketika berada di 30,000 kaki di atas paras laut.