[VIDEO] Neelofa Bengang! Lelaki Ini Burukkan Malaysia Di Mata Dunia

Mesti Baca

Usahawan dan pelakon popular, Neelofa mengutuk tindakan lelaki yang cuba mengasari seorang wanita tidak memakai tudung.

murai.my difahamkan, isu ini bermula selepas satu rakaman video yang memaparkan aksi seorang lelaki yang tidak dikenali sedang memarahi beberapa orang wanita yang sedang menunggu bas di perhentian bas kerana wanita-wanita tersebut tidak memakai tudung walaupun mengakui sebagai orang Islam.

Lelaki itu mahu menampar wanita tersebut namun menahan diri bagaimanapun selepas beberapa saat lelaki itu kemudiannya meneruskan niatnya memukul wanita itu atas alasan wanita tersebut biadap.

View this post on Instagram

So, this is on a UK news portal. Is this how we want other non-Muslim countries to see us? Muslim Malaysians in this light? Is this how we want to potray Islam and Malaysia towards other people? We want people to know that Islam is a religion that is beautiful, that is tolerating and respectful and when things like this happen, perceptions are changed and Islam gets a bad rep. And ladies, when things like this happen to you, to your loved ones, you have to stand up, don’t let people like this belittle you and treat you inhumanely. And guys, please, don’t do this to other women. Guys should be protecting women, not using violence in any ways, especially not like this. I hope this is a lesson for all of us to learn from, we have to be better than this. No religion in the world teaches their followers to use violence, definitely not in Islam. There is a better, beautiful way to preach and going around hitting people is DEFINITELY NOT THE WAY.

IKLANA post shared by Neelofa (@neelofa) on

Nama Malaysia Tercalar di Mata Dunia

Namun apa yang murai.my perhatikan, video ini telah dikeluarkan menerusi sebuah portal antarabangsa di United Kingdom iaitu Dailymail. Neelofa menganggap tindakan lelaki ini telah mencalar imej Malaysia setelah isu menjadi viral di mata dunia.

“Adakah ini yang kita mahu negara bukan Islam lain melihat kita? Adakah ini dengan cara Orang Malaysia mahu menyebarkan agama Islam?

“Kami mahu orang ramai mengetahui bahawa Islam adalah agama yang indah, yang bertoleransi dan menghormati. Apabila perkara-perkara seperti ini berlaku, persepsi akan berubah dan memburukkan imej Islam.”

Wanita Perlu Lebih Tegas

murai.my merasakan tindakan lelaki ini tidak bermoral lagi-lagi di depan orang ramai. Walaubagaimanapun, Neelofa turut menasihati kepada semua wanita supaya lebih tegas dalam hal ini dan jangan biarkan kaum lelaki melakukan perkara sebegini kepada mereka.

“Kepada wanita, apabila perkara seperti ini berlaku kepada anda, atau kepada orang yang anda sayangi, anda harus tegas, jangan biarkan orang seperti ini merendah-rendahkan anda dan  bertindak dengan tidak senonoh. 

Nasihat Buat Kaum Lelaki

“Pada golongan lelaki, jangan buat perkara ini kepada wanita lain. Lelaki harus melindungi wanita, tidak menggunakan kekerasan dalam apa jua cara.”

Sememangnya dalam Islam tidak mengajar umatnya untuk mengunakan kekerasan ketika berdakwah dan Neelofa berharap isu sebegini perlu ambil iktibar.

“Saya harap ini adalah pelajaran untuk kita semua. Tiada agama di dunia mengajar pengikutnya menggunakan keganasan, pastinya bukan dalam Islam. Terdapat cara yang lebih baik dan indah untuk berdakwah dan memukul bukan caranya.”

Kejadian dikatakan berlaku di Bukit Jambul, Pulau Pinang pada petang jumaat lepas. Dipercayai sekumpulan wanita yang dimarahi dan diserang itu ialah warga asing berdasarkan kepada percakapan mereka dan lelaki yang menyerang pula dipercayai warga tempatan berkelahiran Penang.

Sumber Dailymail

Terkini

Respon Ibunya Amat Mengejutkan, Reza Rahadian Kenang Momen Ingin Peluk Islam

Reza Rahadian telah membuat keputusan untuk memeluk agama Islam semenjak beliau berusia 20 tahun. Walaupun dilahirkan dalam keluarga Nasrani,...

Artikel Berkaitan