Nama Shahira Yusuf pernah menjadi perbincangan hangan dalam dunia modeling. Ini kerana model berhijab ini merupakan wanita pertama yang berjaya masuk ke Storm Management.

Storm merupakan agensi model ternama yang berpengkalan di Chelsea, London. Agensi ini pernah melahirkan model dan artis ternama seperti Kate Moss, Emma Watson dan Michael Buble.

IKLAN

Sememangnya Shahira bukanlah wanita muslim memakai hijab pertama yang dipilih oleh agensi model top dunia itu.

Namun wanita keturunan Somalia ini mendapat perhatian kerana umurnya baru masuk usia 20 tahun. Selain itu tweetnya di twitter pada November tahun lalu beri inspirasi ramai orang.

“Saya bukanlah Kendall Jener, melainkan seorang wanita muslim berkulit hitam dari London Timur yang memiliki bakat dalam industri modeling,”¬†tulis Shahira pada akaun Twitternya. Tweet tersebut telah mendapatkan 57,000 lebih retweet dan ratusan komen.

Selain itu, di dalam keluarganya menjadi model bukanlah suatu hal yang biasa. Tak ada anggota keluarganya yang pernah jadi model sebelumnya.

Kerana faktor warna kulit dan keturunan membuat mereka sama sekali tak pernah berfikir untuk meniti karier menjadi model. Namun Shahira mampu membuktikannya.

Dengan tubuh kurus dan tinggi, dia siap bersaing untuk menjadi model terkenal di mata dunia.

Berikut antara beberapa fakta penting tentang wanita bertuah ni yang dirangkumkan oleh murai.my.

Shahira Yusuf merupakan model hijab pertama yang berjaya dipilih bawah naungan agensi model top asal Inggeris, Storm Management.

Dia merupakan gadis berusia 20 tahun kelahiran Inggeris dan berketurunan Somalia.

Kisahnya viral setelah berjaya masuk ke agensi tersebut.

IKLAN

Ditambah dengan tweetnya di Twitter yang menginspirasi ramai orang.

Storm Management merupakan salah satu agensi model top dunia.

Mereka pernah melahirkan model terkenal antarabangsa seperti Kate Moss, Emma Watson dan Michael Buble ketika masih muda.

Kini Shahira lakar sejarah dengan menjadi wanita hijab pertama yang boleh masuk agensi tersebut.

Sumber Vogue