Pengarah telefilem serta drama bersiri, Michael Ang yang berbangsa Cina yang kini bergelar selebriti itu memang cukup dikenali dengan mulut lantang, gemar berseloroh dan cakap lepas.

Michael juga sering memaklumkan perkembangan terkini mengenai isu semasa. Baru-baru ini viral melalui ‘Instagram Live’ Michael, beliau mendedahkan jantina sebenar usahawan kosmetik, Nur Sajat Kamaruzzaman.

IKLAN

Di dalam video itu, Michael berulang-ulang kali menegaskan bahawa Nur Sajat adalah seorang khunsa dan bukan pondan.

Michael juga merumuskan apa maksud khunsa yang sebenar dan beliau pernah membuat penyelidikan berkaitan tentang isu khunsa sebelum ini. murai.my difahamkan bahawa Michael bakal akan menghasilkan telefilem berkisarkan tentang khunsa.

Namun pengarah popular itu masih lagi berahsia mengenai barisan pelakon yang bakal menyerikan telefilem baharunya itu.

Apa itu KHUNSA??

Menurut Ustaz Azahar IdrusKhunsa, berasal dari perkataan Arab yang bererti lembut. Menurut Kamus Dewan, orang yang mempunyai dua alat kelamin. Golongan istimewa ini Allah ciptakan sebagai sebahagian bukti kekuasaan Allah. Mereka mempunyai ciri fizikal dan naluri istimewa sejak lahir.

Dari segi fiqh Islam, golongan khunsa terbahagi kepada dua, khunsa musykil iaitu khunsa yang diragui dan khunsa ghair musykil atau khunsa yang tidak diragui.

Khunsa musykil adalah khunsa yang tidak langsung dapat dipastikan jantinanya kerana mereka dilahirkan tanpa sebarang alat kelamin dan hanya punyai alat untuk membuang air kecil.

Khunsa ghair musykil pula, dapat dipastikan keterampilan mereka sama ada menjurus kepada perempuan atau lelaki melalui tanda-tanda fizikal atau dipastikan jantina secara klinikal.

Harus dari sudut hukum syarak bagi khunsa ghair musykil untuk berkahwin tetapi haram bagi khunsa musykil untuk berkahwin.

Dalam bahasa Inggeris, khunsa disebut sebagai hermaphrodite. Jumhur ulama menetapkan mereka bersolat Jumaat pada saf ketiga iaitu selepas saf kanak-kanak lelaki dan di hadapan perempuan.

Ini bukan diskriminasi tetapi peraturan dalam Islam. Islam menetapkan saf perempuan paling belakang bukan bermakna Islam mendiskriminasikan perempuan. Dalam solat, Imam yang paling hadapan paling bertanggungjawab dalam sah batalnya solat itu. Lelaki pula adalah golongan yang paling bertanggungjawab di hadapan Allah SWT nanti.

Khunsa diletakkan di barisan ketiga melambangkan tanggujawab mereka yang ringan berbanding lelaki bukan khunsa.

Sajat Khunsa? YA atau TIDAK?

Menerusi gambar yang dimuat naik oleh Nur Sajat di Instagram memberi gambaran bahawa “sesuatu yang positif” diperolehi melalui perjumpaan bersama JAKIM tempoh hari. murai.my yakin bahawa semua peminat-peminat Nur Sajat menanti-nanti jawapan dari pihak Jakim mengenai isu ini.

IKLAN

Apa yang ada di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan Allah pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.

Sama-sama kita semua doakan yang baik-baik untuk Nur Sajat dan sekeluarga, amin.

Sumber : Youtube.comKongsakongsi, Wikipedia, Gempak.com