Ini Alasan Kenapa Billionaire Ini Lebih Suka Pakai T-shirt Kosong

Mesti Baca

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

“Bukan Anda Buat Kerja Tuhan”- Alicia Amin Pertahankan LGBTQ

Rata-rata masayarakat di Malaysia sudah mengetahui bahawa LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning) tidak dibenarkan di Malaysia malah telah...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Selepas anda membaca artikel ini, pasti anda akan faham mengapa jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri dan Datuk Seri Vida tak henti-henti menunjuk kemewahan mereka pada orang ramai walaupun dah dikecam teruk.

View this post on Instagram

Antara kenangan saya nanti bila rumah dah siap…saya mmg ambik video setiap progress yg berlaku dekat rumah ni utk memori saya utk anak2 cucu saya tgk bukan senang saya siapkan rumah ni dgn idea dan sentuhan saya sendiri….. . Rumah ni lambang kejayaan perniagaan saya bina legasi saya sendiri tanpa menggunakan duit sesiapa hasil tapak kaki saya sndiri..saya betul2 sayang rumah ni sbb ni lambang kebanggan kami sekeluarga biarpun apa org nak kata…sekurangnya saya berjaya mengubah nasib diri saya dan keluarga saya…. that is my dream come true.. this vedio trowback bukan yg terbaru.. nak share tapi x pasti bila😜😜😜 korang nak bila??

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

IKLAN
Mereka sebenarnya tak perlu dipersalahkan dan ada sebab mereka memilih jalan untuk bersikap riak. Bak kata orang tua, “Rambut Sama Hitam, Hati Lain-lain”. Tak semua orang kaya yang bermegah-megah dengan kekayaan masing-masing.

Ada sebab tertentu mereka terpaksa menunjukkan kemewahan yang melebih-lebih kepada orang ramai. Ada kemungkinan bertujuan untuk strategi pemasaran demi melariskan produk yang diusahakan ataupun mahu memberi inspirasi kepada para pengikut mereka.

Yang Betul-betul Kaya Selalunya Lebih Sederhana

Siapa yang tak tahu dengan hasil kekayaan pengasas Facebook, Mark Zuckerberg, CEO Microsoft Bill Gates atau pemilik Air Asia, Tony Fernandes?

Sebagai pemilik perusahaan besar dan berpengaruh, pendapatan mereka terus bertambah setiap hari. Yang peliknya, kenapa penampilan mereka tidak seperti jutawan kosmetik yang  sering disebut-sebut di Malaysia ini. Ketiga-tiganya lebih suka mengenakan t-shirt biasa yang berharga tak seberapa.

Kenapa orang kaya raya seperti mereka suka pakai T-shirt biasa?

Banyak alasan yang diungkapkan oleh mereka. Salah satunya adalah mereka tak mahu ambil peduli dengan urusan kecil seperti nak sarapan apa, jenama barang dan pemilihan baju. Sebab itu mereka lebih suka benda-benda yang ringkas.

Alasan lainnya ialah, bahawa dibanding belanja barang-barang mewah seperti baju mahal, mereka lebih memilih untuk melaburkan wangnya kembali ke masyarakat.

Seperti Mark Zuckerberg menyumbang berjuta wangnya untuk mengubati penyakit. Menurut laman The New York Times, sumbangan itu untuk  sosialisasi, serta pembelian ubat-ubatan untuk penyakit yang bersifat epidemik secara global.

Selain alasan membelanjakan wang untuk sosial, kebanyakan orang kaya raya berasal dari keluarga kelas tinggi. Mereka sejak kecil sudah terbiasa hidup sederhana. Tidak pernah terfikir untuk menunjuk-nunjuk barang yang dibeli.

Dan yang pasti, orang kaya yang bijak  lebih memilih untuk melaburkan wangnya, daripada untuk berfoya-foya belanja barang mewah. Seperti kata Chef Wan, “Why Money Can’t Buy You Class”.

 

Terkini

Bergelar Anak Pengarah Popular, Fian Ali & Alif Ali Sedia Dikecam Netizen

Membuat kemunculan semula bersama adiknya yang kini bergelar penyanyi, Fian Ali dan Alif Ali bersedia sekiranya suatu hari nanti...

Artikel Berkaitan