Jika disebut namanya, mungkin ramai yang tidak mengenali beliau apatah lagi generasi kini. Tetapi jika disebut lagu-lagu seperti Dil To Pagal Hai dan Humko Humise (Mohabattein), pasti akan tahu. Beliau adalah penyanyi asal kepada lagu-lagu popular. Menyingkap kembali pencapaiannya, ini adalah 5 fakta berkaitan dengan Lata Mangeshkar!

1. Cuba Teka Umurnya?

Saat mendengar nama tanpa melihat wajahnya pasti ramai yang menyangka, gerangannya adalah seorang penyanyi wanita muda. Namun tahukah anda Lata kini sudah berusia 89 tahun!

IKLAN

2. Lebih Dari 50,000 Buah Lagu Dicipta

Masih lagi bernyanyi! Lata yang mula menceburkan diri dalam bidang nyanyian kini dianggarkan mempunyai lebih dari 25,000 buah lagu yangg diciptanya. Ini termasuklah lagu bagi filem Kabhi Kushi Kabhi Gham, One 2 Ka 4 dan banyak lagi!

3. Dianggap Jelmaan Tuhan

Percaya atau tidak, di India Lata telah di sembah dan dipuja kerana dianggap sebagai jelmaan Tuhan kerana mempunyai suara yang lunak dan masih mampu bertahan sehingga ke hari ini.

4. Pernah Diracun

Di sebalik kejayaannya, terdapat pula mereka yang iri hati. Suatu ketika dahulu, Lata pernah diracun oleh seseorang yang menyebabkannya terlantar hampir 3 bulan. Kasihan!

5. Pernah Menyanyikan Lagu Sekuntum Mawar Merah

Wow! Lata bukan sahaja terkenal dengan menyanyikan lagu-lagu hindustan, malah beliau sudah menyanyikan lebih dari 14 bahasa termasuk lagu Sekuntum Mawar Merah dan Di Tepi Pantai.

Sumber Ohfact.com