Beberapa tahun yang lalu, media tempatan pernah melaporkan bahawa bekas anggota kumpulan penyanyi terkenal, Ukays telah menyertai kumpulan pengganas Islamic State (IS).

Akel Zainal Kini Pemimpin Kanan IS

Aqil berdiri paling kiri dalam gambar

Terbaru, bekas anggota Ukays tersebut Akel Zainal atau nama sebenarnya Wan Mohd Aquil Wan Zainal dilaporkan kini menjadi salah seorang daripada empat rakyat Malaysia yang menjadi pemimpin kanan pengganas Islamic State (IS). Tiga lagi individu adalah bekas pengikut kanan Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM) Mohd Rafi Udin manakala dua lagi individu hanya dikenali sebagai Abu Gomez dan Abu Zar.

IKLAN

Pernah Menggemparkan Negara

Terdahulu Aqil telah ke Syria untuk menyertai perang dan pada Oktober 2014, dia dilaporkan telah merekrut wanita khususnya pelajar institusi pengajian tinggi tempatan untuk ke Syria dan turut mempengaruhi bekas pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Syamimi Faiqah lari ke Syria untuk berkahwin dengannya. Malah anggotanya, Mohd Rafi Udin turut menggemparkan negara dua tahun lalu apabila mengeluarkan amaran menerusi rakaman video akan melancarkan serangan di Malaysia.