Pernah dianggap berpura-pura dan hendak menunjuk-nunjuk konon dirinya lebih bagus daripada yang lain. Hakikatnya, perubahan yang dilakukan daripada hatinya yang ikhlas. Pelakon dan bekas personaliti TV, Catriona Noorhayati Ross Bahrin Ross atau dikenali Catriona Ross adalah kacukan Melayu-Scottish. 

Terbaru, murai.my ada terjumpa sebuah posting mengenai Catriona yang baru dimuat naik oleh seorang hamba Allah yang dikenali sebagai Mustafa Ariffin. Beliau menceritakan tentang perkenalan beliau bersama Catriona kira-kira lima tahun yang lepas dan Mustafa menumpangkan Catriona untuk menaiki kenderaan Mustafa untuk ke sebuah program.

“Di dalam perjalanan beliau berkata stokinnya tertinggal, lalu kami pusing cari kedai tetapi sayang tidak berjumpa.”

“Dan tiba-tiba beliau meminta stokin telah saya pakai semalamnya yang saya campakkandi lantai kereta untuk dipakai beliau semula.”

IKLAN

“Saya berat hati, busuk stokin tu. Tetapi beliau kata, it is ok. Aurah kerana redha Allah itu penting.”

murai.my sungguh bangga dengan penghijrahan Catriona sejak 5 tahun lepas. Beliau sanggup meminjam stokin yang sudah dipakai dan berbau oleh seseorang yang beliau tidak rapat hanya semata-mata untuk menutup aurat Catriona. Kalau anda? Sanggupkah anda?

“Keputusan berhijrah daripada hati dan ia dapat mengawal akhlak seiring penampilan saya yang dianggap sebagai ikon masyarakat,” katanya kepada BH Ahad.

Catriona mengakui tidak semua selebriti yang baru berjinak ke arah cara hidup Islam berjaya menyucikan hati sendiri seperti sabar, reda dan menjaga pertuturan serta pergaulan berlandaskan syariat.

“Saya mahu tingkatkan amalan, menjaga nama baik Islam dan beriman kepada-Nya,” katanya lagi.

murai.my mendoakan agar penghijrahan Catriona ini dapat menyucikan diri serta mendapat taufiq, rahmat serta hidayah dari Allah s.w.t, in shaa Allah.. aamiin!

“Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah.”

IKLAN

Sumber Instagram dan BH Ahad

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry