‘Bodoh Kalau Sesiapa Cium Bayi’- Amar Baharin Naik Angin

Mesti Baca

Siapa yang tak sayang anak kan? Seperti pasangan selebriti popular Amar Baharin dan Amyra Rosli yang tidak mahu kesihatan bayinya terjejas angkara orang lain yang suka menyentuh bayinya.

Disebabkan itu, Amar telah membuatkan luahan secara terbuka menerusi laman Instagramnya untuk memberi kesedaran kepada orang ramai agar lebih sensitif tentang perkara tersebut dengan memuat naik satu artikel berkenaan seorang bayi yang menjadi mangsa kerana sikap tidak sensitif segelintir pihak.

Dalam kenyataan Amar di Instagram, dia memberitahu ada sebab tersendiri untuk tidak membenarkan mereka yang orang luar menyentuh, apatah lagi mencium anak sulungnya, Aqeef Anaqi, 6 bulan.

Menurut Amar, walaupun perbuatan itu tidak salah, namun ramai yang tidak sedar bahawa ia mendatangkan bahaya kepada kesihatan bayi.

Pasangan ini akui sering berdepan dengan situasi di mana anak lelakinya itu menjadi tumpuan orang ramai yang ingin menyentuh dan mencium Aqeef.

Amar berpesan kepada orang ramai supaya jangan terlalu menjaga hati orang sampai tak sedar nyawa anak tergadai. Bagi murai.my, memang tak dapat dinafikan, apabila terpandang wajah bayi yang comel, tentu saja ramai yang teruja untuk mencium mereka.

Fahami bahawa bahagian wajah bayi baru lahir adalah amat sensitif. Penyebaran virus boleh terlekat, boleh terhirup melalui hidung, atau tersebar melalui mulutnya. Oleh itu, kurangkan interaksi dengan bayi pada bahagian wajah sekiranya kita kurang sihat. Bahagian tubuh lain seperti kaki boleh dijadikan alternatif untuk dicium.

Fikir-fikirkanlah!

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan