Penangan Pilihanraya ke-14 benar-benar mencetuskan fenomena. Bukan setakat dalam negara, malah ianya turut menjadi perhatian dunia! Melihatkan pada fenomena itu, ada sahaja perkara yang menarik telah dirumuskan oleh netizen termasuk senarai ahli parlimen dan juga kabinet Malaysia meskipun tidak diumumkan lagi secara rasmi.

9 Ahli Parlimen Seperti Watak Filem Harry Potter

Menerusi perkongsian netizen yang dikenali sebagai Mohamad Aidil di Twitter nya, dia telah menggambarkan perwatakan beberapa orang ahli parlimen sama seperti watak dalam filem Harry Potter. Berikut kami bawakan watak tersebut setelah diolah bagi memudahkan untuk anda faham.

IKLAN

1Tun Dr Mahathir Mohamad – Albus Dumbledore

Seseorang yang begitu lama dalam arena ini. Perwatakannya yang bijaksana, kuat, berpengaruh serta mempunyai ‘pengaruh’ yang besar. Mampu membuat orang berkorban untuk kebaikan yang lebih besar. Mempunyai pengalaman yang cukup berharga dan akhirnya berkorban untuk masa depan.

2YB Syed Saddiq – Harry Potter

Antara fokus utama! Sering kali diperlekehkan kerana masih muda untuk ‘berjuang’. Menerima banyak kutukan dan sindiran namun akhirnya bangkit dan menjadi perhatian ramai kerana berjaya memenangi beberapa ‘perlawanan’.

3Datuk Seri Dr Wan Azizah – Minerva McGonagall

The iron lady! Seorang yang begitu tabah dan setia. Malah sering kali diangkat sebagai contoh kerana tidak berat sebelah. Malah dia juga antara wakil terbaik dalam menerajui sesuatu.

4Tan Sri Dato Dr Zeti Akhtar Aziz – Amelia Bones

Salah seorang ahli yang paling berkuasa di Order of the Phoenix. Realitinya Tan Sri Zeti juga telah dipilih sebagai penasihat ekonomi negara Seorang wanita yang begit dihormati di pejabat. Di dalam filem Harry Potter, jika Amelia masih hidup dia merupakan salah seorang daripada mereka yang berupaya membaiki dunia sihir.

IKLAN

5YB Nurul Izzah – Nymphadora Tonks

Seorang pejuang yang sentiasa menegakkan kebenaran sehingga ke akhirnya. Dibenci dan disayangi ramai kerana perjuangannya. Namun baik Izzah mahupun Nymphadora kedua-dua mereka tahu apa yang mereka perjuangkan. Salute!

6Tuan Mat Sabu – Hagrid

Meskipun apa yang dibuatnya walaupun benar ada sahaja yang menjadi tentangan daripada orang ramai, seperti ada yang tidak kena barangkali mungkin kerana perwatakkanya. Namun pada akhirnya apabila kebenaran terbukti, barulah ramai yang sedar ini adalah individu yang berjuang untuk kebenaran.

7Datuk Seri Anwar Ibrahim – Sirius Black

Dihukum kerana atas kesalahan yang tidak dilakukannya dan begitu disayangi oleh mereka yang mengenalinya. Seorang pejuang yang sanggup menegakkan kebenaran sehingga ke akhirnya.

8Tan Sri Rafidah Aziz – Molly Weasley

Wanita yang begitu kental yang pastinya tiada siapa yang menyentuh soal peribadinya. Begitu tegas dengan pendiriannya! Suka pula untuk kami ungkap apa yang Tan Sri Rafidah pernah berkata,

“anyone can be holier than a kleptocrat”

9Lim Kit Siang – Rufus Scrimgeour

Sering kali tidak bersetuju dengan Dumbledore dan Fudge, tetapi kita semua tahu bahawa dia sebenanrya mahukan yang terbaik untuk dunia sihir. Seorang pejuang yang mempunyai keyakinan yang tinggi!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry