Gara-gara memuat naik video parodi Lagi Syantik oleh pengamal media sosial, Faiz Roslan dan 2 orang rakannya, kesemua mereka telah dikecam hebat. Malah mereka juga dikatakan telah ‘berbalah’ dengan pendakwah terkenal,Da’i Wan Dazrin yang turut menemplak video tersebut.

Faiz Roslan Dan Da’i Wan Bersemuka

Namun begitu, bagi menjernihkan semula keadaan, Faiz dan rakannya-rakannya telah dijemput ke sebuah rancangan Astro untuk bertemu dengan Da’i Wan Dazrin dan PU Azman. Pertemuan ini sekali gus menjernihkan semula perbalahan yang telah berlaku diantara mereka di media sosial tempoh hari.

Da’i Wan Mohon Maaf

Pertemuan yang diaturkan tersebut juga berjalan lancar dan menerusi Instagram nya, Da’i Wan sempat meluahkan sesuatu mengenai kejadian yang tular sebelum ini dan turut memohon maaf kepada Faiz dan rakan-rakannya.

View this post on Instagram

Mereka hadir membawa senyuman ketika bertentangan dengan saya tadi. Namun saya tahu hati mereka berkocak, tidak keruan mahu membuat apa. Saya santuni dengan salam. Saya kata jangan takut. Saya tidak memarahi kalian pun. Mereka senyum balik tapi mata masing-masing tidak terarah menunjukkan kegementarannya . Pertemuan ini adalah suatu yang dinantikan bagi semua yang mengikuti perkembangan kita. Saya harap dari saat teguran saya sampailah ke hari ini, ia menjadi titik kesedaran dan kekesalan yang mendalam buat kalian dan akan kalian ingat sampai bila-bila. Kalian pilih utk berasa takut kerana Allah dan cuba utk tidak mengulangi lagi. Sekaligus apa yang terjadi mengajar kalian sebelum bertindak sesuatu maka berfikir dgn panjang. Sebagai umat Islam. Saya sayangkan kalian kerana Allah. Saya nak kalian gunakan medium yang kalian ada sebagai jalan kreativiti yang membina dan menjana minda masyarakat. Ia bukan shj membuahkan faedah bahkan pahala lagi dan itulah kunci utk kita ke syurga Allah swt. . . Utk kalian bertiga:. . . Sebelum Ust pulang tadi, Ust sempat minta maaf pada kalian bertiga andai kata dalam ketegasan Ust menegur kali ini Ust mengguris hati kalian, walaupun Ust memang dibenarkan untuk berbuat demikian dan itulah cara yang terbaik untuk sampai ke tahap ini dan kalian akhirnya sedar. Ust datang sendiri & bawa diri Ust utk bersalaman dgn kalian. Itu tanda Ust cuba utk mencipta kasih dalam berbelah bahaginya hati kalian. Ust cuma nak bagitahu yang Ust sayangkan kalian yang masih muda ini. Jadilah manusia yg bermanfaat. Umur masih panjang. Biarkan ia diiringi dengan keberkahan. . . Yang benar, seorang hamba yang menasihati hamba2 yang lain demi utk syurga Ilahi.

A post shared by Da’i Wan (Official) (@wandazrin) on

IKLAN

Baguslah jika semuanya sudah selesai apatah lagi di bulan yang mulia ini. Diharap Faiz dan rakan-rakannya itu dapat mengambil iktibar setelah apa yang berlaku.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry