Alvin Chong Kecewa Dengan Netizen Menyuruh Dia Bersunat & Tukar Agama

Mesti Baca

Gempar! Pengarah & Suami Aktres Terkenal DM Teman Lelaki Nur Sajat?

Kontroversi mengenai usahawan sensasi Nur Sajat telah menarik ramai perhatian untuk memberi kenyataan termasuklah para selebriti iatu suami kepada...

Mak Ayah Dihina Sampai Panggil ‘Bodoh’? Dekati Kisah Kak Girl Yang Menyentuh Hati

Kak Girl sebak hingga mengalirkan air mata dalam sebuah video temubual eksklusif bersama selebriti dan influencer oleh Subhome. Dalam video...

Memakai Gelang Berlian Puteri Diana, Ini Alasan Meghan Markle

Meghan Markle memakai perhiasan istimewa sewaktu wawancara beliau yang bakal datang dengan Oprah Winsfrey. Memakai Gelang Berlian Mendiang Puteri Diana Sewaktu...

Disebabkan kerap berlakon dalam drama Melayu membuatkan segelintir netizen sesuka hati menyuruh Alvin Chong menukar agama sehingga membuatkan dia berasa agak kecewa dengan mentaliti sedemikian.

Menurut Alvin, isu agama baginya telah mengguris perasaannya yang merupakan pengganut agama Kristian.

“Saya kecewa apabila ada orang yang tidak kenal bertanya atau berjenaka berkaitan agama serta bertanya bila saya ingin menukar agama.

“Perkara seperti ini juga berlaku terhadap orang Melayu yang berhijrah keluar negara, mereka juga turut melalui perkara yang sama iaitu akan ada yang bertanya dan meminta mereka tukar agama. Itu yang saya rasa,” DIpetik Dari Mstar Online.

Bagi Alvin, pendekatan untuk menarik seseorang itu mengenali agama Islam seharusnya dilakukan dengan cara yang baik dan sopan. Hal itu sedikit sebanyak membuatkan dia tidak gemar dengan mentaliti segelintir masyarakat Malaysia yang dilihat seperti sengaja menyebabkan kekecohan.

“Dia perlu kenal dan jadi kawan saya dahulu. Kenapa masih ada orang bermentaliti begini di Malaysia?

“Mereka tanya bila saya nak sunat (bersunat), bila nak masuk Islam dan bergurau tentang agama. Bagi saya ia terlalu peribadi. Saya tidak akan balas mesej-mesej begini kerana ia hanya akan menjadi perkara serius dan sensitif,” ujarnya lagi.

Mengulas tentang dunia lakonan, pelakon berusia 26 tahun itu akui bahawa dia pernah menerima tawaran untuk melakonkan watak sebagai seorang lelaki Melayu. Bagaimanapun, disebabkan merasai dirinya belum fasih berbahasa Melayu, Alvin terpaksa menolak tawaran berkenaan.

“Ada tawaran yang mahu saya bawa watak lelaki Melayu tapi saya tolak kerana saya rasa tidak bersedia.

“Bahasa Melayu saya masih belum fasih, saya akan minta penulis skrip sama ada dia boleh tukar kepada watak mualaf barulah saya boleh terima,” tambahnya lagi.

murai.my berharap agar Alvin dapat meneruskan kerjaya sebagai seorang pelakon serta penyanyi. Abaikan apa yang netizen berkata negatif dan terus pandang ke depan untuk kerjaya yang sedang meninggkat naik, aamiin!

Sumber : Mstar Online

Terkini

Unik & Menarik! Koleksi Alphabet dUCk Cipta Kelainan Kepada Si Pemakai

Dengan membawakan huruf abjad A – Z, dUCk mengajak orang ramai untuk “Jadi Diri Anda Yang Sebenar” (Truly be...

Artikel Berkaitan