Pelakon Johan As’ari atau nama sebenarnya Johan Ariff bin As’ari tampil menyuarakan pandangannya terhadap keberanian pelakon dan pengarah veteran Ellie Suriati memperjuangkan penggunaan Bahasa Melayu dalam Mahkamah.

Ellie yang hadir di Mahkamah Kuala Lumpur sebagai penyokong bekas Perdana Menteri diberi amaran oleh pihak polis selepas mencetuskan provokasi sehingga menyebabkan keadaan di mahkamah berkenaan bertukar kecoh.

IKLAN

Ellie atau nama sebenarnya Ellie Suriati Omar berusia 48 tahun itu, antara ratusan penyokong Datuk Seri Najib Tun Razak yang melaungkan perkataan hidup Melayu dan bahasa Melayu berulang kali.

Johan Kagum Dengan Ellie

Menerusi akaun Instagram miliknya, Johan berkata, dia sangat kagum dengan semangat yang ada dalam diri Ellie.

“Bila di mahkamah peguam di arab cakap arab, peguam di China cakap cina, peguam di jepun cakap jepun, peguam di Malaysia cakaplah bahasa malaysia. Kalau tanah melayu ni hilang, kami takdak tanah dah. saya kagum dengan semangat beliau,” katanya.

Nafi Buat Provokasi

Dalam kenyataan lain di Malaysiakini, Ellie menafikan beliau mencetuskan provokasi sehingga menyebabkan keadaan di mahkamah berkenaan bertukar kecoh.

“Saya tak buat provokasi tapi AG berdiri jauh dari tempat saya berdiri, mungkinlah saya cakap kuat, macam mana nak dengar, tadi saya cakap bahasa kebangsaan, bahasa Malaysia. Bila kita desak dia, dia belah (pergi),” katanya ketika

Tak Gentar

Sementara itu, Ellie tidak gentar sekiranya tindakan diambil ke atasnya kerana bukan beliau yang memulakan kekecohan.

“Kenapa pula nak ambil tindakan pada saya, kan kita ramai. Bukan saya mulakan,” katanya.

Sumber Malaysiakini

IKLAN