Sebelum ini, bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin telah mencadangkan supaya sekolah tahfiz ditutup selepas mengambil kira beberapa faktor yang terjadi sebelum ini. Kali ini, dia sekali lagi cuba menarik perhatian ramai dengan mempertahankan kembali kenyataannya terdahulu dengan menganggap bahasa Arab bukanlah bahasa ilmu.

Kenyataan itu dibuat Zainuddin selepas mendakwa tiada dalam kalangan ahli profesional terkemuka dunia yang terhasil menerusi pendidikan yang menggunakan bahasa Arab sebagai pengantara.

IKLAN

Syamsul Yusof Terkilan Dengan Zainuddin

Melihatkan kenyataanya itu, ternyata ianya menimbulkan kemarahan netizen terutama bagi mereka yang beragama islam. Bukan sahaja netizen, malah pelakon dan pengarah Syamsul Yusof turut berasa marah dan kecewa kerana bahasa ‘syurga’ itu diperkotak-katikkan dan menyentuh sensitivi kaum serta agama Islam.

Netizen Sifatkan Zainuddin Sebagai Melampau

Melihatkan pandangan Syamsul, rata-rata netizen turut berkongsi pendapat selain menyifatkan Zainuddin sebagai melampau kerana melibatkan isu tersebut. Seperti yang kita ketahui, Syamsul begitu menitikberatkan nilai agama malah dalam filem dan lagunya juga mempunyai maksud yang tersirat dan penuh dengan pengajaran.

Komen Anda