7 Tshirt Paling Mahal Di Dunia, Ada Yang Seharga Dengan Kereta Lamborghini

Mesti Baca

Curi Perhatian! 5 Selebriti Hollywood Memakai Gaun Pengantin Sewaktu Di Karpet Merah

Apabila mencari penampilan yang sempurna sewaktu di karpet merah, selebriti kebiasaannya akan memilih custom atau designer gowns. Kadangkala, sesetengah...

6 Pasangan Selebriti Korea Ini Bebas Daripada Sebarang Gosip

Beberapa pasangan suami isteri selebriti Korea ini sentiasa jauh daripada sebarang gosip. Perkahwinan mereka jarang mendapat berita yang negatif....

Artis & Instafamous Selar Kes Youtuber Bergaduh Di Gelanggang Futsal

Insiden pergaduhan di sebuah gelanggang futsal minggu lalu yang melibatkan Youtuber terkenal mendapat perhatian ramai termasuk di kalangan selebriti...

T-Shirt termahal di dunia? Memang ada ke? Tak dapat dinafikan, seiring perkembangan zaman, semakin banyak pakaian yang diciptakan oleh para pereka dari yang murah hingga mahal. Harganya bergantung dari kualiti dan gayanya.

Ya, semakin bagus materialnya maka harga yang ditawarkan pun akan semakin mahal. Malah mahalnya seolah-olah seperti tak masuk akal, ada salah satu T-shirt yang harganya sama dengan kereta mewah Lamborghini.

Agak-agak bagaimana rupa T-shirt termahal di dunia ni? Seperti yang dilaporkan dari mostluxuriouslist, berikut tujuh T-shirt termahal di dunia yang harganya dijamin akan buatkan anda terkesima.

Run DMC “My Adidas”- RM52,000.00

Foto: Mostluxuriouslist.com

T-shirt termahal pertama adalah Run DMC dari Adidas. T-shirt tersebut dikeluarkan sekitar tahun 1980-an yang pada masa itu dibuat untuk promosi konsert Run D.M.C yang memang sangat popular.

Agak simple, T-shirt tersebut hanya rekaan kosong yang ditambah dengan tulisan berwarna hitam dan garis merah.

Walaubagaimanapun, ternyata ia masih sangat popular hingga saat ini. Jadi tak hairan kalau harga t-shirt tersebut mencapai US$ 13 ribu atau sekitar RM52 ribu.

John Lennon Home – RM65,600.00

Siapa yang tak kenal dengan penyanyi legenda, John Lennon. Sebelum meninggal dunia kerana ditembak oleh salah satu peminat fanatiknya, Lennon diketahui seringkali mengenakan t-shirt bertuliskan “Home”.

Tanpa disangka, T-shirt pemberian seorang pemilik restoran bernama Home itu pun terkenal setelah dipakai oleh John Lennon saat konserr. Harga t-shirt warna jingga itu dijual dengan harga yang sangat mahal iaitu mencapai US$ 16,400 atau sekitar RM66 ribu

Supreme x Molodkin Sample Box Logo – RM88,000.00

Foto: Mostluxuriouslist.com

T-shirt termahal di dunia seterusnya dipegang oleh t-shirt dari jenama Supreme. Ya, di tahun 2003, Supreme berkolaborasi dengan Molodkin dengan melancarkan berbagai macam t-shirt box-logo.

Beberapa rekaan t-shirt juga dikeluarkan tapi tak pernah terlihat dijual. Salah satunya adalah  t-shirt bergambar negatif gambar Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump di bahagian belakangnya.

T-shirt tersebut hanya dijual di online. Memang susah untuk menjumpai koleksi ini dan tak hairanlah kalau harga untuk T-shirt ini mencapai US$ 22 ribu atau sekitar RM88  ribu sehelai.

Hanes / UNICEF 1996 Olympics – RM168,000.00

Foto: Mostluxuriouslist.com

Pada tahun 1996, Atlanta berkesempatan menjadi tuan rumah sukan Olimpik. Hal itu membuatkan UNICEF menjalin kerjasama dengan Hanes untuk membuat lelong T-shirt.

Semua hasil lelongan itu pun akan diberikan untuk anak-anak kurang bernasib baik. Pada awal penjualan, t-shirt tersebut hanya dijual dengan harga US$1 atau sekitar RM4.

Namun, memandangkan baju hitam kosong ini sudah tidak dikeluarkan lagi, mereka kemudian melelongnya hingga mencapai US$ 42 ribu atau sekitar RM168 ribu.

Crocodile T-shirt- RM366,000.00

Foto: Time

Kamu tentu sudah familiar dengan jenama terkenal Hermes. Ya, produk dengan  jenama ini terkenal dengan harganya yang super fantastik.

Bukan sekadar beg tangan,  harga t-shirt yang mereka jual pun sangat mahal dan ada yang setara dengan harga sebuah kereta.

Menurut laporan dari Time, Crocodile T-shirt dari Hermes ini dijual dengan harga US$ 91 ribu atau sekitar RM366 ribu. Nak tahu kenapa mahal sangat? Ini kerana material yang digunakan 100%  dari kulit buaya. Duh!

UNICEF Cargo Flight – RM1.2 juta.

UNICEF memang aktif di bidang bantuan amal untuk golongan yang tak berkemampuan menerusi cara lelongan. Selain T-shirt Hanes / UNICEF 1996 Olympics yang berjaya dijual berharga RM168 ribu, UNICEF kembali melelong t-shirt kosong dengan lakaran kartun yang berjaya terjual hingga US$ 300 ribu atau sekitar RM1.2 juta.

Kaos dengan desain gambar pesawat yang menjatuhkan kotak bantuan itu hanya ada 12 helai di dunia dan dibeli oleh salah satu dermawan.

Superlative Luxury – RM1.6 Juta

Ini dia T-shirt yang mendapat julukkan sebagai T-shirt termahal di dunia. Harganya setara dengan kereta mewah Lamborghini!

Ya, T-shirt yang bernama Superlative Luxury ini dilancarkan di London pada tahun 2012. Meskipun terlihat seperti T-shirt biasa, tapi t-shirt berwarna hitam itu dibuat dengan bahan 100% bebas CO2 (Karbon Dioksida).

Bukan setakat itu, t-shirt tersebut juga bertakhtakan 16 butir berlian yang sangat istimewa. Tak haira kalau harga t-shirt tersebut mencapai US$ 400 ribu atau sekitar RM 1.6 Juta

Itu dia tujuh t-shirt termahal di dunia yang harganya sudah pasti buat anda terkejut. Yang mana satu pilihan anda?

Terkini

Dah Elok Sado, Pergi Buat Implan Payudara Pula! Influencer Ini Tak Malu Malah Bangga

Lelaki bertatu ini menunjukkan implan payudara setelah dicabar untuk mendapatkan 3 juta pengikut di akaun Instagramnya. Dipetik dari Dailystar, Influencer...

Artikel Berkaitan