Wow! 6 ”Life Hacks” Menarik Tentang Carian di Google Yang Ramai Tak Tahu

Mesti Baca

Jutaan orang menggunakan carian Google setiap hari untuk pelbagai sebab. Pelajar menggunakannya di sekolah, orang-orang perniagaan menggunakannya untuk penyelidikan, dan berjuta-juta lagi menggunakannya untuk hiburan. Tetapi kebanyakan orang mungkin tidak tahu cara yang tepat menggunakan carian Google yang tepat dan senang.

Ingin menggunakan carian Google dengan lebih cekap dan dapatkan hasil carian yang anda inginkan dengan cepat? Berikut adalah 10 tip dan cara bagaimana menggunakan google dengan tepat dan senang.

Gunakan tanda pembuka kata dan penutup kata (“&”) 

Apabila mencari sesuatu yang khusus, cuba gunakan petikan meminimumkan untuk carian Google. Apabila anda meletakkan perkataan carian anda dalam (” “), google akan membantu anda untuk mencari perkataan yang spesifik yang mempunyai perkataan itu sahaja.

Contohnya, jika anda mencari siapa pencuri itu, enjin akan mencari kandungan yang mengandungi ketiga-tiga kata dalam sebarang pesanan.

Walau bagaimanapun, jika anda mencari “Siapa pencuri itu”, ia akan mencari frasa tersebut tepat seperti yang anda taipkan. Ini boleh membantu mencari maklumat khusus dan mungkin anda tidak akan mendapat maklumat di bawah kandungan lain jika tidak disusun dengan betul.

Gunakan tanda (-) Untuk Mengecualikan Perkataan

Kadang-kadang anda mungkin mendapati keputusan carian perkataan dengan makna yang dicari adalah tidak ataupun samar-samar. Contohnya adalah Mustang. Apabila anda mencari perkataan  untuk Mustang, anda mungkin akan mendapat keputusan berkenaan kereta yang dibuat oleh Ford. Sekiranya anda tidak mahu mencari Mustang Car, gunakan tanda (-) untuk memberitahu Google untuk mengabaikan kandungan yang mengandungi cars. Lihat contoh di bawah.

Mustang -car

Ini memberitahu carian Google untuk mencari Mustang tetapi ia akan menghapus apa-apa keputusan yang mempunyai perkataan “car” di dalamnya. Ia boleh membantu apabila anda mencari maklumat tentang sesuatu dan membantu untuk mendapatkan maklumat tentang sesuatu info yang lain berkenaan perkataan yang dicari.

Gunakan Tanda (:) Untuk Mencari Maklumat Tertentu Di web Yang Tertentu

Mungkin terdapat contoh di mana anda perlu mencari artikel atau kandungan di laman web tertentu. Sintaks ini sangat mudah dan kami akan menunjukkan contoh dibawah

Sidney Crosby site: nhl.com

Google akan mencari semua kandungan mengenai pemain hoki terkenal Sidney Crosby, tetapi hanya di laman NHL.com. Semua hasil carian lain tidak akan disertakan.

Sekiranya anda perlu mencari kandungan tertentu di tapak tertentu, ini adalah pintasan yang boleh anda gunakan.

Cari Laman Web Yang Mempunyai Fungsi Yang Sama

Ini adalah satu tips yang unik yang boleh digunakan oleh semua orang jika mereka tahu ia wujud.

Katakan anda mempunyai laman web kegemaran. Ia boleh jadi apa-apa saja laman web. Walau bagaimanapun, laman web itu semakin membosankan dan anda ingin mencari laman web lain yang mempunyai fungsi yang sama seperti laman web yang anda suka itu. Anda boleh mengikut contoh yang berikut.

related : ebay.com

Jika anda mencari laman web seperti di atas, anda tidak akan menemui pautan ke ebay. Sebaliknya, anda akan menemui pautan ke kedai online seperti ebay. Tapak seperti mudah, amazon, zalora & lazada , Best Buy, dan lain-lain yang menjual barangan fizikal secara online.

Google Juga Boleh Menyelesaikan Masalah Matematik

Carian Google sebenarnya boleh menyelesaikan masalah matematik untuk anda. Ini adalah satu perkara yang agak rumit untuk diterangkan kerana ia boleh digunakan dalam banyak cara. Anda boleh bertanya soalan asas atau beberapa perkara yang lebih sukar.

Ia tidak akan menyelesaikan semua masalah matematik, tetapi ia akan menyelesaikan sejumlah masalah matematik yang agak banyak. Berikut adalah beberapa contoh:

  • 8 * 5 + 5
  • Planck’s Constant

Jika anda mencari yang pertama, ia akan memberi jawapan 45. Ia juga akan menunjukkan kalkulator yang boleh anda gunakan untuk mencari jawapan kepada lebih banyak soalan.

Ini berguna sekiranya anda perlu menyelesaikan masalah matematik dengan cepat. Jika anda mencari istilah kedua, ia akan mengembalikan nilai nombor Planck’s Constant.

Jadi ia boleh menyelesaikan masalah matematik dan ia juga boleh membantu anda menyelesaikan masalah matematik dengan menunjukkan nilai untuk formula matematik yang diketahui.

Anda Boleh Track Bungkusan Pos Anda

Melalui Google anda juga boleh mengesan bungkusan anda yang sedang di Pos. cuma masukkan tracking number dan google akan jejak bungkusan anda dan berikan anda info tentang bungkusan anda itu.

 

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan