Sampai Ajal! 12 Aktor Yang Maut Semasa Di Set Penggambaran

Mesti Baca

Menjadi seorang pelakon Hollywood bukanlah semata-mata untuk menjadi glamour dan popular. Malah, kadang-kadang ia boleh menjadi sangat berbahaya dan berisiko tinggi. Sebagai contoh, 12 bintang Hollywood ini, Mereka semua mempunyai satu persamaan iaitu Mereka meninggal dunia akibat insiden yang berlaku di set penggambaran filem/rancangan TV.

Walaupun terdapat beberapa selebriti terkenal yang menipu dan memalsukan kematian mereka. Tetapi berita yang akan dipaparkan ini adalah kisah benar yang berlaku diset pengambaraan.

Vic Morrow

Menurut How Stuff Work, Semasa penggambaran Twilight Zone: The Movie pada Julai 1982, Morrow telah terbunuh bersama dengan dua pelakon kanak-kanak, Myca Dinh Le dan Renee Che. filem tersebut telah melibatkan penggunaan helikopter dan piroteknik (bahan letupan).

Semasa kejadian di mana Morrow diserang oleh tentera Amerika di Vietnam, piroteknik itu meletup, memusnahkan ekor helikopter, yang menyebabkan helikopter tersebut terhempas, memusnahkan Morrow dan membunuh kedua-dua pelakon kanak-kanak itu.

Selepas kes kematian tersebut, pengambaraan filem tersebut diteruskan dan apabila ditayangkan ia tidak mendapat sambutan yang hangat

Brandon Lee

Brandon Lee, anak lelaki legenda seni mempertahankan diri Bruce Lee, terbunuh pada 31 Mac 1993, dalam kemalangan akrobat di set The Crow. Watak Lee sepatutnya ditembak di tempat kejadian, menggunakan peluru kosong tetapi pistol yang digunakan mengandungi serpihan peluru sebenar.

Semasa penggambaran, Lee berjalan melalui sebuah pintu yang membawa beg plastik dan seorang lagi pelakon telah melepaskan tembakan kepadanya dari jarak 15 kaki. Tembakan itu telah terkena perut Lee dan Lee telah menghembuskan nafas terakhir ditempat kejadian

Pengarah Alex Proyas telah menggunakan pelbagai kesan khas untuk menyiapkan filem itu, Menurut The Reporter Hollywood. The Crow menceritakan kisah pemuzik rock, Eric Draven, yang diberikan kuasa oleh seekor gagak misteri. Draven menggunakan kebolehannya untuk memburu dan membunuh lelaki yang membunuhnya dan tunangnya.

John Ritter

Semasa berada di set pengambaraan 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter pada 11 September 2003 Ritter telah jatuh dari set pengambaraan dan telah dikejarkan ke hospital di mana dia menjalani pembedahan Aorta. Menurut Fox News, penyakit ini adalah penyakit yang akan menyerang pesakit pada bila-bila masa saja.  Menurut Fox News, Ritter telah meninggal pada petang itu.

Pengambaraan 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter telah diteruskan untuk musim yang lain dengan menggantikan David Spade dan James Garner sebagai hos program tersebut.

Tyrone Power

Semasa penggambaran Salomo dan Sheba, Tyrone Power mengalami serangan jantung semasa beliau melakonkan salah satu adegan didalam filem tersebut. Dia meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital pada 15 Mac 1958.

Redd Foxx

Pada tahun 1991 semasa penggambaran filem The Royal Family (turut membintangi Della Reese), Foxx telah diserang dan meninggal dunia akibat serangan jantung yang kritikal. Ironinya, kisah kematian beliau sama dengan adegan yang pernah beliau lakonkan pada Filem tahun ’70-an iaitu Sanford and Son.  Foxx meninggal dunia pada umur 68 Tahun.

Roy Kinnear

Semasa di Toledo, Sepanyol, beliau telah menjalani penggambaran filem The Return of the Musketeers, dan di dalam satu adegan, Kinnear telah terjatuh dari kuda yang ditunggangnya. Tulang pinggul pelakon lelaki berusia 54 tahun itu telah patah dan dibawa ke sebuah hospital di Madrid. Keesokan harinya, 20 September 1988, Kinnear mati akibat serangan jantung.

Pengarah filem tersebut, Richard Lester, sangat tertekan oleh kematian Kinnear dan tidak lama selepas itu beliau berhenti menjadi pengarah.

Martha Mansfield

Semasa penggambaran The Warrens of Virginia, bintang filem itu berehat di dalam kereta. Semasa beliau berehat didalam kereta.Seorang krew telah menyalakan sebatang rokok dan secara tidak sengaja menjentikkan puntung rokok itu ke dalam kereta. Puntung rokok tersebut telah terkena kostum Martha Mansfield, yang merupakan pakaian era 70’an yang sangat mudah terbakar. Mansfield meninggal dunia di hospital pada keesokan harinya (30 November 1923) akibat luka bakar yang teruk.

Steve Irwin

(Foto: Justin Sullivan/Getty Images)

Dikenali sebagai pengembara Australia dan seorang aktivis binatang,Crocodile Hunter telah dibunuh oleh seekor ikan pari pada 4 September 2006, semasa merakam dokumentari dibawah laut Ocean’s Deadliest. Menurut Los Angeles Times, Irwin dan jurukamera beliau, Justin Lyons, berada di dalam air yang dalamnya bersamaan dengan Queensland, Australia.

Pasangan itu telah terjumpa seekor ikan pari sepanjang 8 kaki semasa pengambaraan tersebut ikan yang sepanjang 8 kaki itu telah menyerang Irwin. “Ia mula menikam Irwin dengan ekornya,” kata Lyons kepada Los Angeles Times, “beratus-ratus serangan dalam beberapa saat.”

Walaupun usaha anak-anaknya untuk menyelamatkannya, Irwin meninggal sebelum mereka dapat membantu. Dalam wawancara Lyons dengan Los Angeles Times, beliau berkata perkataan terakhir Irwin adalah “Saya akan Mati.”

Paul Mantz

Mantz adalah seorang penyelamat legenda yang telah dibuang dari Sekolah Tentera Udara U.S. kerana semasa dalam perjalanan menaiki kereta api ke suatu tempat beliau dengan bangganya telah menunjukkan beberapa bakat dan kemahiranya kepada pegawai-pegawai tinggi yang juga berada didalam keretapi tersebut.

The daredevil meninggal pada 8 Julai 1965 ketika melakukan aksi stunt untuk filem The Flight of Phoenix. Menurut How Stuff Works, Mantz terbang di atas padang pasir di Arizona ketika pesawatnya sedang terbang dibukit,  pesawat tersebut telah meletup dan sekaligus meragut nyawa Mantz.

Jon Erik Hexum

Luka tembakan yang tidak sengaja ke kepalanya pada set siri pengembaraan CBS Cover Up, telah membunuh Hexum pada tahun 1984, Hexum memainkan watak Mac Harper, Menurut Entertainment Weekly, semasa filem itu ditunda, beliau yang juga seorang yang suka bergurau, berseloroh dan telah mengambil pistol Magnum 44 yang dimuatkan dengan peluru kosong, dan ditembak ke kepalanya.

Impak tembakan peluru kosong itu telah menyebabkan kepalanya membengkak dan menyebabkan serpihan tulang dikepalanya retak danmenyebabkan pendarahan yang serius. Dia dikejarkan ke hospital di mana pembedahan dilakukan, tetapi pembedahan itu gagal dan Hexum telah menghenbuskan nafas terakhirnya pada hari itu.

Top Gun

Kebanyakan penerbangan mewah yang anda lihat dalam Top Gun dilakukan oleh stuntmen mahir. Art Scholl adalah salah satu juruterbang sedemikian. Dia meninggal dunia ketika sedang memandu pesawatnya untuk melakukan gerakan yang dikenali sebagai putaran mendatar.

Tragisnya, peralatan kamera yang dipasang di atas kapal terbang menambah berat badan yang tidak dijangka, menyebabkan ia berputar dan mendarat ke dalam laut. Scholl, seorang pengajar penerbangan berpengalaman dengan sekolah penerbangannya sendiri, berusia 51 tahun.

Bruce Lee

Walaupun Bruce Lee secara teknikalnya tidak mati akibat insiden yang berlaku semasa penggambaran filem, tetapi semasa berlakunya runtuhan disebuah bangunan Lee telah dikeluarkan keluar bangunan tersebut.

Akibat dari eksiden tersebut terdapat beberapa kesan cedera di badan Lee dan Lee digegaskan ke Hospital. Selepas rawatan Lee telah dibenarkan keluar hospital. Selepas beberapa hari, Lee telah dijumpai mati semasa beliau sedang tidur dirumahnya.

 

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan