Aliff Terajui Label Muzik Rakaman Terbaru ‘Black Hat Cat’

Mesti Baca

Bertempat di WET Deck, W Hotel, Kuala Lumpur, Warner Music Malaysia telah mengumumkan pelancaran label rakaman tempatan terbaru, Black Hat Cat yang bakal diterajui oleh rapper dan penerbit terkenal, Alif.

Black Hat Cat, merupakan usaha Warner Music Malaysia dan Alif dalam memertabatkan genre ‘Urban Music’ dalam industri muzik Malaysia. Black Hat Cat ditubuhkan bagi memberi sepenuh tumpuan kepada penghasilan karya tempatan yang berkonsepkan “Urban Music’ seperti ‘Electronik Dance Music (EDM)’, ‘Hip Hop’, ‘Jazz’, ‘R&B’, ‘Soul’, ‘Reggae’, atau gabungan irama atau gaya muzik seumpamanya.

Menurut Pengarah Urusan Warner Music Malaysia , Darren Choy menjelaskan bahawa idea penubuhan Black Hat Cat bermula dari aspirasi pihak Warner Music Malaysia untuk meneroka ke dalam pasaran ‘Urban Music’ di Malaysia.

Alif, memulakan karier seninya sebagai salah seorang anggota kumpulan duo popular, Sleeq. Semenjak mencipta nama di arena muzik tempatan, penerbit dan rapper kelahiran Singapura ini, telha menghasilkan lagu untuk penyanyi-penyanyi terkenal negara termasuk Kaka Azraff, Zizan Razak, De Fam, Joe Flizzow, Adira dan ramai lagi.

Melihat kepada katalog muzik dan portfolio Alif, jadi tidak hairanlah apabila Alif menjadi pilihan untuk menggalas tugas sebagai teraju utama Black Hat Cat. Mengulas tentang pemilihan Alif, Darren berkata,

” Semestinya label yang mengangkat genre ‘ Irban Music’, ianya perlu diterajui oleh penerbit yang relevan dengan genre ini. Orang pertama yang terlintas difikiran saya adalah Alif. Alif sememangnya layak untuk menggalas tugas ini berdasarkan kualiti karya hasil terbitannya sebelum ini. Alif bukan sahaja mempunyai kemahiran dan penghalaman yang luas dalam kerja-kerja terbitan untuk genre seumpama ini. Malah, ALif mempunyai keupayaan memehami citarasa muzik generasi kini sehinggalah karyanya mempunyai nilai estetika tersendiri yang boleh dinikmati oleh khalayak ramai, bukan setakat peminat genre ini sahaja”

Penggunaan nama ‘Black Hat Cat’ sebagai jenama label muzik ini ternyata ada maksud disebaliknya. Menurut Aliff ianya bukan sekadar nama, ‘Black Hat Cat‘ merupakan watak atau pesona yang melambangkan kebolehsesuaian label muzik ini dalam menongkah evolusi muzik tanpa henti.

“Muzik sentiasa berevolusi, namun pesona Black Hat Cat ini kekal relevan dalam mana mana era muzik sekalipun

Black Hat Cat tercetus kerana kami mahu menolak sempadan kreativiti dalam industri muzik tempatan dan luar negara dengan menghasilkan karya menggunakan pendekatan yang berbeza, idea segar dan mempunyai nilai estetika tersendiri. Sekiranya kita bijak berinovasi dalam berkarya, muzik tempatan sebenarnya mampu berjaya di peringkat global,” jelas Alif lagi. 

Terkini

Justin Bieber Dedah Kesukaran Ketika Awal Perkahwinan Bersama Hailey Baldwin

Justin Bieber membuat pendedahan betapa sukarnya ketika tahun pertama perkahwinannya bersama isteri, Hailey Baldwin. Tahun Yang Sangat Sukar Melalui temubualnya bersama...

Artikel Berkaitan