Brooklyn Beckham, anak sulung legenda bola sepak Inggeris, David Beckham, telah mencetuskan kontroversi di kalangan netizen dari China kerana berkongsi foto di Instagram yang mentertawakan pelancong China di Itali.

Posting yang telah dipadamkan menunjukkan pelancong China di sebuah gondola dan seorang wanita asia membeli-belah di sebuah pasar raya tempatan di Venice, dengan kapsyen

IKLAN

“No place like Italy innit.” (tiada tempat seperti di Italy kan?)

Menurut South China Morning Post, gambar itu mendapat lebih 100,000 likes termasuk dari dua adik lelakinya sebelum ia dipadamkan.

Banyak pengguna media sosial dari China meluahkan kemarahan mereka terhadap imej dengan meninggalkan komen sebegitu pada halaman Instagramnya.

Ada netizen menuduhnya bersikap “perkauman” dan “menghina China,” dan menuntut permohonan maaf kepada pelancong dari China atau Asia dalam postingnya.

Foto: Next SHark

Baru-baru ini Brooklyn dibayar USD$ 131,000 untuk membintangi iklan untuk jenama telefon pintar China iaitu Huawei.

Akaun Instagram Beckham, yang mempunyai 11.6 juta pengikut itu telah diprivasikan berikutan serangan balik terhadap post tersebut.

Akaun Instagram David Beckham dan Victoria Beckham juga menjadi sasaran para netizens yang marah yang terus menuduh mereka sebagai ibubapa yang tidak baik.

Ramai pengguna Twitter juga berang dan komen mengenai kontroversi ini:

IKLAN

David Beckham baru-baru ini telah membuat beberapa projek berjuta-juta dolar di China, sementara isterinya Victoria juga muncul dalam kempen pengiklanan di negara ini.

Kami berharap agar isu ini menjadi pengajaran kepada Brooklyn dan juga yang lain kerana isu Rasis ini sememangnya tidak relevan lagi.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry