Menjalani kehidupan bergelar Public Figure atau selebriti bukanlah seronok seperti yang disangka. Tak hairan lah ada di antara mereka yang memutuskan untuk berhenti jadi artis lagi-lagi jika sudah berkeluarga demi fokus menguruskan rumah tangga.

Seperti yang disuarakan oleh pelakon popular Datuk Adi Putra menerusi akaun Instagramnya baru-baru ini. Jika boleh dapat undurkan masa, Adi akui dia tidak mahu menjadi seorang ‘Public Figure, malah dia rela mahu menjadi seperti orang biasa.

View this post on Instagram

Me: ibu, kalau boleh dapat undurkan masa, adi tak nak jadi “Public Figure”, adi nak jadi org awam dan keje macam org awam. Ibu: jgn cakap macam tu, kita hidup kedepan bukan kebelakang, tak baik cakap macam tu, kita kena trima hakikat apa yg dah tertulis utk kita. Me: susah nak cakap ibu, buat salah tetap salah, ni buat baik pun tetap salah. Ni salah, tu salah, semua salah. Ibu: knapa nak fikir apa org cakap, biar mereka nak kata apa, janji Allah tahu apa kebaikan yg kita buat, ada sebab dan hikmah knapa Adi jadi “public figure”, tentu ada asbabnya. Me: entahlah ibu, harap, semua baik baik belaka. Ibu: dengar sini, selagi ibu bernafas, Doa ibu tak pernah putus doa buat anak ibu dan istri. Kalau itu ketentuan Allah, teruskanlah perjuangan sebagai org dikenali dan manfaatkan sebaik mungkin. Dunia ini hanya sementara. Hidup ini juga utk memberi, membahagiakan dan menjayakan org dan Pasti Allah akan menjayakan dan bahagiakan kita krana itu Janjinya. Yg penting skali, pertama ingatlah Allah sentiasa. Dan ibu dan ayah. Doa mereka tidak sama seperti seorang ibu mendoakan kepada anaknya, walaupun yg tiada ibu, anggaplah seorang wanita yg sudah berumur seperti ibu mu, krana doanya juga sgt mustajab. Me: baik ibu, adi akan sentiasa ingat sampai bila2 pesanan ibu. Dan adi akan trus berjuang utk duniawi dan ukhrawi. Restui dan doakan adi ibu. Ibu, jap, kadang2 bila ibu bercakap ni, boleh tahan juga, macam seniwati. Ibu: kalau ibu tak jadi, anak ibu lah jadi. Dah Jgn lupa solat, jgn lupa Allah. Me: baik Anje ibuku. 😬😁 I luv u Ibu. #taatpadayangsatu #adpwithummah

A post shared by ADI PUTRA #taatpadayangsatu (@adpadiputra) on

“Kalau boleh dapat undurkan masa, adi tak nak jadi “Public Figure”, adi nak jadi org awam dan keje macam org awam.”

Rintihan ini sebenarnya adalah petikan dari dialog perbualan Adi bersama ibunya yang ditulis pada ruangan kapsyen dan ini reaksi ibunya.

IKLAN
Foto: IG Adi Putra

“Jangan cakap macam tu, kita hidup kedepan bukan kebelakang, tak baik cakap macam tu, kita kena terima hakikat apa yg dah tertulis untuk kita”- pesan ibunya

Adi berkata, dia sendiri tidak faham mengapa dirinya sering dipersalahkan walaupun berbuat baik. Susulan dari rungutan itu, ibunya terus memberi nasihat;

“Dengar sini, selagi ibu bernafas, doa ibu tak pernah putus doa buat anak ibu dan isetri. Kalau itu ketentuan Allah, teruskanlah perjuangan sebagai orang dikenali dan manfaatkan sebaik mungkin. Dunia ini hanya sementara. Hidup ini juga untuk memberi, membahagiakan dan menjayakan orang dan Pasti Allah akan menjayakan dan bahagiakan kita kerana itu Janjinya. Yg penting skali, pertama ingatlah Allah sentiasa. Dan ibu dan ayah. Doa mereka tidak sama seperti seorang ibu mendoakan kepada anaknya, walaupun yang tiada ibu, anggaplah seorang wanita yang sudah berumur seperti ibu mu, kerana doanya juga sangat mustajab.”- nasihat ibunya.

Bagitu besar doa seorang ibu. In shaa Allah ramai juga yang mendoakan Adi serta keluarga, semoga sentiasa dalam lindungaNya dan dipermudahkan urusan dunia & akhirat. Segala percakapan Ibu itu adalah doa untuk kita terus maju.

Ada sebab kenapa Tuhan tidak menjadikan Adi seperti “orang biasa” dia kalangan orang biasa. Percaya lah percaturan Dia itu lagi hebat dari yang kita tahu setakat di akal fikiran kita.